08. 02. 2015.

Ukusan i jeftin prirodan sok



Za pripremu biće potrebno:
  • - 4 narandže
  • - 1 kg šećera
  • - 30 gr limuntusa (limunske kiseline)
  • - 9 litara vode

Priprema:

Narandže oprati, prelijti ključalom vodom (za uklanjanje gorčine), obrisati ih i smestiti u zamrzivač na sat-dva vremena.

Izvaditi iz zamrzivača, iseći i samleti na mašinu za mlevenje mesa.

Smesu preliti sa 3 litra vode (filtrirane ili prokuvane i ohlađene). Ostaviti da odstoji desetak minuta.

Procediti kroz cediljku.

U preceđen sok dodati 6 litara vode, šećer i limuntus. Dobro promešati, dok se šećer ne otopi (a možete i ostaviti da odstoji sat vremena).

Preručiti u flaše ili tegle. Vaš ukusan sok je spreman za upotrebu!
prirodni sok od narandže. Od 4 narandže - 9 litara soka

Posto je limuntus prirodni konzervans, sok možete čuvati u frižideru desetak dana. Naravno, količinu soka možete prilagoditi svojim potrebama, tako što ćete smanjiti količinu sastojaka.

Ali to nije sve. Pulpu od narandži možete iskoristiti i skuvati ukusan džem.

Preručite je u šerpicu, dodajte šećera po ukusu, malo limuntusa i prokuvajte 5-10 minuta. Dobićete ukusan džem od narandže.

2 komentara:

  1. Probala sam, sok i recept je odlican cista 10-ka :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Sok je odlican!!!! Preporucila bih ga svima

    OdgovoriIzbriši