02. 02. 2015.

Starinska posna sarma


 Sastojci:
  •  1 glavica kiseli kupus
  •  4 glavice crni luk  
  •  2 struka praziluk  
  •  3 male šoljice pirinac 
  •  1 kasika sitna aleva paprika
  •  1 kasika krupna ljuta ili slatka paprika 
  •  so,
  •  biber,
  •  lovorov list
  •  ulje

Priprema:

Na ulju proprzimo seckani luk i praziluk,dodamo oprani pirinač i pržimo na srednju temperaturu dok pirinač ne dobije staklast sjaj.Dodamo soli,crnog bibera,slatke mlevene paprike i ljuta tucana paprika{ ko ne voli ljuto može slatka}.

Na dnu posude u koju cćemo peći sarmu stavimo malo ulja,ja na dno stavljam sitno seckani središnji deo kupusa a preko njega redjam sarmice.Bolje su kad su manje tako da ja listove sečem na manje delove i stavljam po jednu ravnu kasiku fila.Na sarmice stavljam 2-3 lovorova lista i preko sarmica stavljam cele listove kupusa tako da sarmice ostaju sočnije .Prelivamo vrućom vodom {oko 2 prsta iznad sarme}, malo pouljamo,pokrijemo posudu poklopcem i stavimo u rerni na 180c oko 3,5 do 4 časa.Rešetka u rerni je postavljena niže od sredine.

Savet: što vise luka i praziluka {i ako je sa mesom} sarma se biti ukusnija, dobro je da je posuda za pečenje visa {šerpica} kako ne bi kipilo{ ja sam je danas spremala u zemljanoj posudi jer ima poseban ukus} ,ako je posna nemojte štediti na ulju  i sto se duže pece to je bolja,normalno temperatura ne treba biti jaka vec umerena " da krcka na tivko" kazemo u Makedoniji.

Kad sklonite listove, sarme su sočne a nikako prepečene a kad izvadite sarmicu nema uopste tečnosti, samo malo ulja {ovako možete proveriti na jednom kraju  posude ako niste sigurni dali je gotova}

Posluživanje

Može topla a može i hladna posto je bez mesa.Najveći drug ove sarmice je komad toplog hleba-lepinjice.

Nema komentara:

Objavi komentar