07. 02. 2015.

Pita sa kiselim kupusom i mesom


Sastojci:

  • 500 g kora za pitu

Za fil:
  •  300 g mljevenog mesa 
  •  600 g kiselog kupusa 
  •  1 glavica crnog luka 
  •  1 kašika mljevene crvene paprike 
  •  1 kašika sjeckanog  peršuna 
  •  so, ulje, mleveni biber 

   Za premazivanje kora:
  •   2 jaja  
  •   150 g majoneza 
  •   2 dc ljogurta 
  •   8 kašika brašna  
  •   1 kesica praška za pecivo 
  •   1/2 kašičice soli

Priprema:

Prvo pripremiti fil. Kiseli kupus sitno isjeckati. 

Na 3 kašike ulja staviti 1 glavicu sjeckana crna luka.

Pržiti da luk omekša pa dodati sjeckani kiseli kupus, so i mljevenu crvenu papriku, izmješati i uz povremeno dolivanje vode dinstati da kupus omekša.

Za to vrjeme na 1 kašiki ulja pržiti mljeveno meso, dodati so, mljeveni biber i sjeckani peršun.
Kada kupus omekša ako bude tečnosti ocjediti i dodati u mljeveno meso i izmiješati.

Napraviti premaz za kore. Umutiti 2 jaja, 150 gr majoneza, 2 dcl jogurta, 8 kašika brašna, prašak za pecivo i so.

U pakovanju kora od 500 gr ima 24 kore.

Uzeti 1 koru premazati sa 1 kašikom premaza, pa preko 2 kora, 1 kašika premaza, 3 kora, premaz, 4 kora, premaz i preko premazane 4 kore staviti 5 kašika fila od kupusa i mesa, malo krajeve zavrnuti i uviti u rolat, staviti na pleh prethodno obložen papirom.

Tako uraditi sa svim korama i filom.

Dobijemo 6 rolata koje premažemo sa ostatkom premaza ( 4-5 kašika).

Peći pitu na 180 stepeni 25 - 30 minuta.

Nema komentara:

Objavi komentar