07. 02. 2015.

Mramorni rolat


Sastojci:
  •  600g brašna 
  •  100g šećera  
  •  1 vrećica 7gr suhe germe 
  •  50g omekšalog maslaca 
  •  350 ml mlakog mlijeka 
  •  1 jaje  
  •  malo soli

Za punjenje:
  •   100g tamne čokolade
  •   5 kas nutele(ili drugog tamnog namaza)


Za premazati rolat:
  •   marmelada po želji

Priprema:

Na pari otopite čokoladu zajedno sa nutelom.
Ostavite da se ohladi.
Zamjesite meko tijesto od navedenih sastojaka,i ostavite na toplom da nadolazi.
Nadoslo tijesto rastanjite u pravougaonik oko 1cm debljine.
Premazite svu povrsinu sa ohladenom čokoladom.
Preklopite desnu stranu do sredine tijesta.
Preko desne stane preklopite lijevu stranu.
Tijesto malo rastanjite u širinu.
Preklopite donju i gornju stranu jednu preko druge.
Ponovo rastanjite u pravougaonik,pa sjecite trakice široke 1-2cm.
Pleh od rerne(33/36)oblozite pek-papirom.
Rernu zagrijati na 180°C.
Dobivene trakice zarolati,pa redati jednu do druge u pleh(ne stiskati ih previše jednu uz drugu,jer ce narasti prilikom pečenja)
Pokriti pleh i ostaviti jos 20-tak min.da nadode.
Peci oko 15 min.
Toplu roladu izvaditi zajedno sa papirom iz pleha pa je premazati sa marmeladom po želji(obilno!)
Pomoću papira zarolati tijesto,bez da ga puno stisćete.
Ohladiti,možete je posuti i sa šećerom u prahu,al izgleda ljepše bez ikakvog dodavanja preko!
Možete i preko vrućeg  rolata odmah premazati marmeladu,lakše se razmazuje,pogotovo ako je marmelada malo čvrsća kao moja...
Malo ohladite,nemojte je vrelu motati i OBAVEZNO rolajte zajedno sa papirom!(bez puno stiskanja)
Već sam to napisala,al potpisujem jos jednom jer je to najbitnije u cijelom postupku.

Nema komentara:

Objavi komentar