07. 02. 2015.

Korpice sa kiselim kupusom



Sastojci:

za korpice:
  • 500 g mekog bjelog brašna 
  • 200 gr mekog margarina sa maslinovim uljem
  • 2 kašike suvog peršuna  
  • malo soli 
  • mlijeka po potrebi 
  • 2 manje kašike praška za pecivo  

fil:
  • 500 gr sitno isječenog kiselog kupusa 
  • 150 gr zrna kukuruza  
  • 100 gr dimljene šunke

Priprema:

U posudu staviti brašno, margarin, prašak za pecivo, so i peršun i mlijekom zamjesiti tjesto. Tjesto prekrijte folijom i ostavite da se malo odmori (oko pola sata).

Kada je tjesto dovoljno odmorilo napravite od njega 24 kuglice. u kalup za muffins stavljajte po jednu kuglicu i prstima formirajte korpice. Biće vam potrebna dva kalupa a ako nemate pecite dvije ture (sta drugo da se radi :).

Formirane korpice izbockajte viljuškom i pecite na srednjoj temperaturi dok porumene.
Kiseli kupus isjeckajte ako nije isječen i malo ga properite pod mlazom vode, zatim dobro iscjedite i stavite u tavu sa malo ulja da se prži.

Kupus pržite 10-ak min, pa mu dodajte šunku isjeckanu na kockice pa pržite jos 5 min a zatim sklonite sa vatre.

Kukuruz skuvajte i dodajte kupusu i sunki i sve fino izmješajte pa time nafilujte korpice.
Poslužite kao predjelo a ako vas mrzi da pravite korpice možete napraviti samo kupus i poslužiti kao prilog. Za koju god varijantu se odlučite necete pogriješiti.

Nema komentara:

Objavi komentar