15. 02. 2015.

Korpica - pletenje



Sastojci:
  • 25gr kvasca
  • 1/2 čaše mlake vode
  • 1/2 čaše mlijeka
  • 1 jaje
  • 1/4 čaše šećera
  • 1/4 čaše maslinovog ulja
  • 4 čaše brašna
  • (Ako se tijesto lijepi za ruke, možete dodati brašna ali ne vise od 1/2 čaše)
  • 1 jaje za premazivanje testa.
Priprema:

Sjediniti mleko sa vodom.
Posebno u staklenoj posudi pomiješati 2 kašike vode sa mlijekom, dodati kvasac i ostaviti na nekoliko minuta.

Umutiti jaje, dodati vodu sa mlijekom, maslinovo ulje, so, šećer. Sve temeljno promiješati.

U ovu smjesu postepeno dodati brašno (pola čaše). 

Kada dodate svo brašno – zamijesite tijesto. 

Testo mora biti meko i gibko. Ostavite ga da naraste (da se udvostruci u obimu).

Za pečenje koristite vatrostalni stakleni sud (činiju).

Tijesto isjeći na trake širine 1,5 cm.

Ispletite korpu, kao sto vam je prikazano na slikama, i premažite je žumancetom. Peći na 180 stepeni, 

dok ne porumeni. Ostaviti da se ohladi.

Posle formirajte ivice korpe. Ispesti pletenicu za ivicu i drsku korpe i ispeci i nju.

Ako korpa slucajno ispadne kriva, stavite na dno neki tezak predmet.

Da biste povezali korpu sa drskom koristite čackalice.

Nema komentara:

Objavi komentar