03. 02. 2015.

Jagode i čokolada


Sastojci:
  • 4 jaja 
  • 4 kašike šećera 
  • 4 kašike brašna
  • 1,5 kašika kakaa 
  • 2 kašike ulja 
  • 1 prašak za pecivo 

Za natopiti koru:
  • par kašika mljeka  

Fil od jagoda:
  •  250g jagoda 
  •  4 kašike marmelade jagoda 
  •  1 preljev za torte bezbojni  

fil od marscapone sira:
  •  5dl vrhnja za šlag 
  •  500gr marscapone sira  
  •  4 kašike šećera  
  •  50g bijele čokolade
  •   par kapi arome vanilije 
  •  1/2 kašika želatine(3 kašike vode)

 čokoladni preljev: 
  •  150g vrhnja za šlag 
  •  150g čokolade

Priprema: Težina:Srednje zahtjevno

Pjenasto umutiti jaja sa šećerom pa dodati kakao i ulje sve fino mješati i na kraju dodati brašno i p.z.p.Smjesu izliti u četvrtastu tepsiju(oblozenu sa papirom za pečenje ako ćete vaditi biskvit,a ako ne nauljiti malo tepsiju i posuti brašnom pa staviti smjesu) i peći na 180C oko 15 min.provjeriti čackalicom dali je pečeno.Kad se ispeče natopiti biskvit sa mljekom.

Dok se biskvit peče početi mutiti vrhnje u čvrsti šlag pa dodati marscapone sir i šećer sve dobro izmutiti pa dodati vanilija aromu i čokoladu narendanu.Posto je fil dosta čvrst ja sam stavila pola velike kašike želatine sa 3 kašike vode da nabubri 5 mi.i malo rastopila i polako dodavati u fil i sve dobro izmiksati.

Na biskvit rasporedimo jagode narezane na ploške ili kolutove,a marmeladu razmutimo sa 250 ml vode,a u serpicu pomjesamo iz kesice preljev sa 2 kašike šećera i polagano dodajemo tekućinu da se ne zgrudva uz stalno mješanje dok ne provrije.zatim skloniti sa vatre malo ohladiti i preliti preko jagoda.

Preko jagoda i preljeva rasporediti marscapone kremu i ostaviti oko pola sata u frižideru da se stegne, a za to vrijeme otopiti čokoladu u vrhnju i ohladiti pa preliti po kremi i ostaviti da se kolač dobro ohladi.

Posluživanje:

Dobro ohladiti kolač i uživati u savršenom okusu čokolade,jagoda mmm...odličan je..
ukrasiti po želji sa jagodama .

Nema komentara:

Objavi komentar