15. 11. 2014.

Zimski posni kolač


Sastojci:

Biskvit:
  • 350 ml svježe cijeđenog soka od narandže
  •  4 supene kašike domaćeg pekmeza od šipka
  •  120 gšećera 
  •  2 kesicevanilin šećera
  •  naribana korica 2 narandže 
  •  180 g pečenih mljevenih oraha  
  •  100 goštrog brašna
  •  2 kašike tamnog gorkog kakaoa
  •  1 kesicapraška za pecivo  100 mlulja

Premaz (fil):
  • 100 g posne čokolade 
  •  2-3 kašike domaćeg pekmeza od šipka + malo za premazati biskvit 
  •  120 g posnog mljevenog keksa  
  •  1 kesicavanilin šećera
  •  150 ml svježe cijeđenog soka od narandže

Za posipanje:
  •  cca 50 g sjeckanih pečenih oraha

Priprema:

Narandže dobro oprati i naribati koricu od 2, a zatim iscjediti ukupno 500 ml soka (meni su trebale 4 srednje jako sočne narandže). Orase staviti u tavu i prepržiti na srednjoj vatri 10-ak minuta vodeći računa da ne zagore. Pečene prebaciti u krpu i protrljati kako bi spala kožica. 180 g samljeti a ostatak nasjeckati za posipanje.

Biskvit:
U posudu nasuti 350 ml soka od narandže, dodati pekmez od šipka (srednje gustine), šećer i vaniliju, koricu narandže, mljevene orase i prosijane praškaste sastojke. Sve dobro promješati i sjediniti. Na kraju u tankom mlazu dodati ulje uz stalno mješanje.
Smjesu izliti u pleh (dim. 30x20 cm ili  slične površine) koji smo obložili pek papirom i peći na 160 st. oko 25-30 min zavisno od šporeta. Pečen biskvit izvaditi i prohladiti. Pečeni biskvit ostaje sočan i mekan, nešto kao brownies.
Prohlađen premazati u tankom sloju sa šipkovim pekmezom čisto da se fil ne bi odvajao.

Premaz (fil):
Na laganoj vatri otopiti čokoladu pomješanu sa pekmezom. U posebnoj posudi dobro izmješati mljeveni keks, sok i vaniliju pa dodati i prethodnu smjesu i sve fino sjediniti.
Fil nanjeti na biskvit i posuti sa sjeckanim pečenim orasima.

Posluživanje
Kolač rezati na kocke ili štanglice po želji. Može se služiti topao ili ohlađen.
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar