20. 11. 2014.

Tuzlanske hurmašice


Sastojci:

Tijesto:
  • 2 jajeta
  • 2 šoljice šećera
  • 200 g maslaca
  • brašna po potrebi

Agda:
  • 9 šoljica šećera
  • 11 šoljica vode
  • 1 limun

Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom , dodati maslac postepeno dodavati brašno i prašak za peicvo dok se ne dobije ujednačenu masu.

 Od tijesta ćemo oblikovati kuglice malo veće od oraha, koje potom spljoštimo i pritisnemo uz ribež (najsitnije rupice). Slažemo hurmašice na suhu tepsiju i kda se peku na 180-200 stepeni, dok ne porumene.

Dok se hurmašice peku, trebamo napraviti agdu. Agda se pravi tako da šećer zalijemo vodom i dobro promiješamo da se istopi, u ovu smjesu iscijedimo i sok iz limuna.
Pečene hurmašice zalijemo hladnom, nekuhanom agdom, poklopimo i pustimo da odstoje.

Nema komentara:

Objavi komentar