20. 11. 2014.

Fine kocke


Potrebni sastojci:
  •  4 jaja
  •  200 g. šećera
  •  80 g. margarina
  •  100 g. brašna
  •  1 prašak za pecivo
  •  1 kašika kakaoa
  •  1 dl. mleka
  •  150 g. mljevenih oraha/lješnika.

Preliv:
  •  1 dl. vode
  •  150 g. šećera
  •  1 dl. ruma (ili jedna ampula arome,npr.Dr.Oetker)

Glazura:
  •  100 g. čokolade za kuhanje (ili mliječne čok.za kuhanje)
  •  1 kašika ulja.

Priprema:

Rernu zagrijte na 200C.

Pleh vel(20x30cm)obložite papirom za pečenje i podmažite sa malo ulja.

Jaja odvojite bijel.od žumanaca.

Bijelanca dobro umutite u čvrst snjeg.

Žumanca umutite sa šecerom i omekšalim margarinom (sobne temperature),kada dobro umutite dodajte brašno,p.za pecivo,kakao,mlijeko,mljev.ljesnike, i na kraju snjeg umućen od bijelanaca.

Sve dobro promiješajte,sipajte ravnomerno u pleh i pecite oko 25-30 min.

Za preliv prokuvajte vodu i šećer,na krju dodajte rum,i jos toplo preijte preko vrućeg kolača.Sve dobro ohladite.

Čokoladu otopite na pari,dodajte ulje i sve prelijte po kolaču.Kolač stavite na pola sata u frizider da se čokolada stegne i sjeći na kocke.

Nema komentara:

Objavi komentar