13. 11. 2014.

Davidove rolnice



Sastojci:

Tijesto:
  • 1 kg glatkog brašna
  • 50 dag margarina
  • 4 dl kiselog vrhnja
  • prstohvat soli

Nadjev:
  • 25 dag mljevenih oraha
  • 20 dag šecera
  • 10 dag groždica
  • 2 žlice ruma
  • 1 žlica meda
  • 1 limun - ribana korica
  • pola žlicice cimeta
  • 2 dl vrelog mlijeka
  • 2 žlice (razom) prezli

Priprema:

Tijesto:

Omekšali margarin miješati sa brašnom i soli tako da se margarin smrvi do kraja pa tek tada dodati jedno vrhnje, miješati (može mikserom) i usput uzimati što više brašna kako bi se dobila kompaktna smjesa, zatim dodati drugo kiselo vrhnje i to u dio koji je ostao brašnast.

Mijesiti ili miksati nastavkom za tijesto dok ne postane kompaktno. Ostaviti ga u hladnjaku dva sata ili bolje preko noci.

Nadjev:

Izmiješati orahe, šecer, cimet, groždice, med i ribanu koricu limuna te preliti sve zajedno vrelim mlijekom. Dobro izmiješati pa dodati 2 razom punjene žlice prezli.

Izrada:

Kad se izvadi iz hladnjaka, ovu kolicinu podijeliti na dva dijela. Uzeti prvi dio i tanko razvaljati u pravokutnik velicine 60×60 cm. Zatim paralelno na suprotne duže strane stavljati nadjev dva cm unutar ruba, preklopiti jednom i tanko namazati razmucenim žumanjkom pa preklopiti još nednom i odrezati te malo pomaknuti ili prebaciti sve na jednu stranu. Postupak nastaviti sve dok se ne potroši tijesto. Isto ponoviti i sa drugom polovinom tijesta.

Dobivene rolice staviti jednu do druge i rezati keksice duljine 4 cm.Peci 180 st.C 20 minuta.

Još tople uvaljati u šecer u prahu.

Broj komentara: 6:

  1. Super, ali bi bilo bolje da ima i slika celog postupka..

    OdgovoriIzbriši
  2. rolnice izgledaju prosto za napravit a postupak iz recepta je prekomplikovan.....ili je samo tako napisano....ili je do mene, ja bas nisam shvatila .....sta, gde i kako treba preklopit, premazat....stesa mislim da su vrlo ukusne

    OdgovoriIzbriši
  3. ako testo valjate i razvucete na praviugaonik 60x60 koju duzu stranu mazete kad su sve iste?Razvlacenje i mazenje i ja ni sam razumela.

    OdgovoriIzbriši
  4. Obratite se s pitanjima vlasnici recepta pa ce vam objasniti i uputiti vas na slike postupka pripreme.

    OdgovoriIzbriši
  5. Zar u testo neide šećer?

    OdgovoriIzbriši
  6. 60x60 ne može biti pravokutnik već kvadrat i sve strane su iste koja duža,ništa ne razumem

    OdgovoriIzbriši