25. 10. 2014.

Kiflice sa majonezom






































Sastojci:
  • 1 kg bijelog brašna ( 1000 gr )   
  • Majoneze 200 gr 
  • 1 kocka svježeg kvasca ili ( 20 gr suvi ) 
  • 500 ml mlake vode 
  • 2 žličice soli
  • 2 žličice šećera
  •  Omekšali puter po potrebi

Priprema:

U posudu za mješanje usuti brašno, sol, šećer i suvi kvasac ako ga koristite.

Promiješati varjačom, uliti mlaku vodu i majonez.

Mijesiti dok se lijepo sve ne sjedini 5 min lagano mikserom za tjesto ili koji minut duže rukom.

Kad krene tjesto da se odvaja od posude, pokrijte i ostavite da ostoji 30 minut.

Ako koristite svježi kvasac, stavite kvasac u šolju te dodati žlicu brašna i žličicu šećera pa zaliti sa malo mlake vode.

Ostavite kvasac da ostoji 5 - 10 minuta. Ja sam koristila svježi kvasac.

Kada je tijesto naraslo posle 30 minuta, potom premijesiti, pa pustiti da raste jos 30 minuta, pokriveno na toplom.

Tijesto istresti na malo pobrašnjenu radnu površinu pa napraviti 20 - 25 jufkica ( ovisno od veličine kifle ), pokrijte i ostavite da odmaraju jos 10-tak minuta pokriveno celofanom.

Potom valjkom razvaljajte svaku jufkicu sto tanje pa ih tanko premazite omekšalim puterom a neke ostavite prazne bez putera pa uvite u  kiflu.

Oba načina priprema kifli su odlična a malo se razlikuju u ukusu. Neko voli bez dodatka putera a neko sa puterom. Probajte na oba načina od istog tijesta pa odaberite sami.

Ako želite da kifle budu malo duže a tanje, nastavite da kotrljate kiflu napred-nazad dok ne dobijete željenu veličinu.

Kifle složite u pleh na papir za pečenje, potom ih prekrijte, uključite rernu na 230 stepeni i kada se ugriije posle nekih 10-15 minuta, premažite vodom svaku kiflu, pospite susamom ili krupnijom solju i stavite u zagrijanu rernu.

Kifle peci 20-tak minuta ili dok lagano ne porumene.

Nema komentara:

Objavi komentar