07. 10. 2014.

Jesenji kolač





Biskvit:
  • 6jaja 
  • 200g.šećera  
  • 200g.čvrstog jogurta  
  • 8 žlica ulja
  • 150g.brašna 
  • 50g.gustina 
  • 1 puding vanilija (prah)
  • 3/4 vrećicepraška za pecivo  
  • polažličice cimeta
  • 1 bourbonvanilija šeće

Kora od prhkog tijesta:
  • 200g.brašna
  • 100g.maslaca 
  • 60g.šećera 
  •  na vrh nožapraška za pecivo  ribana korica
  • 1/2 limuna  
  • 1 vanilin šećer 
  • 2 žumanjka

Krema s jabukama:
  • 5 jabuka srednje veličine  
  • 5 žlicašećera 
  • 1 žličica cimeta
  • mlijeko (da pomiješano sa sokom bude 500ml.)
  • 2 vrećice pudinga od vanilije 
  • 50g.maslaca

Biskvit:

Žumanjke mutite sa šećerom par minuta dok smjesa ne posvijetli i postane pjenasta. dodajte jogurt i ulje,pa dobro izmiješajte pjenjačom. u drugoj posudi pomiješajte brašno,gustin,prašak za puding,pzp,bourbon šećer i cimet. mješavinu dodajte prvoj smjesi,i opet promiješajte pjenjačom.
na kraju istucite snijeg od bjelanjaka,i lagano ga umiješajte u smjesu.
istresite u kalup(22x33) obložen papirom za pečenje i pecite na 200s.15-ak.min.
ostavite u kalupu da se potpuno ohladi,zatim prerežite vodoravno na 2 kore,i svaku lagano poškropite mlijekom u koje ste dodali par kapi ruma.

KORICA OD PRHKOG TIJESTA:

Maslac sobne temperature izrežite na kockice,i dobro utrljajte u brašno,da dobijete jednoličnu mrvičastu smjesu. dodajte šećer,pzp,koricu limuna i vanilin šećer. dobro izmiješajte rukama. na kraju dodajte žumanjke i mijesite rukama dok ne dobijete glatko tijesto. ako vam je smjesa presuha dodajte malo mlijeka ili vrhnja da lakše oblikujete tijesto.
zamotajte tijesto u foliju,i ostavite 15-ak.min.u hladnjaku. izrežite komad papira za pečenje veličine kalupa u kojem se pekao biskvit,pa na njemu razvucite koricu od prhkog tijesta. pecite na 200s. dok tijesto ne počne dobivati boju na rubovima.

KREMA S JABUKAMA:

Oguljene i očišćene jabuke naribajte i dodajte šećer i cimet. promiješajte i ostavite cca 5min. da jabuke puste sok. ocijedite sok,a jabuke ostavite sa strane. soku dodajte potrebnu količinu mlijeka da dobijete 500ml.tekućine.
odvojite mali dio tekućine u kojem ćete razmutiti puding,pa skuhajte u ostatku tekućine.u vruću kremu dodajte maslac i jabuke koje ste ostavili.

Sada krenite sa slaganjem jer krema od jabuka mora ostati vruća.
u kalup stavite prvu polovicu biskvita,nanesite kremu od jabuka,poravnajte,i poklopite pažljivo koricom od prhkog tijesta. sada kuhate kremu od limuna.

KREMA S LIMUNOM:

Odvojite malo mlijeka,u koje umiješajte šećer,gustin i limunov sok. ostatak mlijeka zagrijte s limunovom koricom,pa skuhajte prvu smjesu kao puding. u vrelu kremu umiješajte snijeg od 2 bjelanjka.

Vruću kremu od limuna rasporedite preko prhke korice,i poklopite drugom polovicom biskvita.
Posluživanje
Ovaj kolač obavezno ostavite preko noći,pa tek sutra poslužite. može,a i ne mora stajati u hladnjaku,meni je ukusniji sobne temperature.





Nema komentara:

Objavi komentar