02. 10. 2014.

Halva sa orasima


Sastojci:

Za agdu – šerbe potrebno je:
  • 1 časa sećera 
  • 2 čaše vode 
  • 1 vrećica vanilin šećera

Potrebno je jos:
  • 1 časa topljenog maslaca 
  • 1+1/2 čase bjelog brašna Tip 400

Za posipanje potrebno je:
  • 200 gr oraha

Izrada agde

U serpu izruciti vodu, secer i vanilin secer. Ostaviti da se kuva.
Kada proključa kuvati jod 5 minuta.
Vrucom agdom-šerbetom popariti vruće przeno brašno.

Prženje brašna

Istopljen maslac izručiti u dublju šerpu. Šerpu staviti na tihoj vatri.
Uz stalno mješanje postepeno dodati brašno.

Nastaviti sa prženjem brašna. Pri kraju prženja smjesi dodati 1 kafenu kašiku šećera i jos malo nastaviti sa prženjem dok se šećer ne istopi i malo karamelizira. Primjetićete da smjesa brzo poprimi zlatno – smjedju boju.

Kada je smjesa postigla željenu boju, za čas skloniti šerpu s vatre i u nju postepeno izručiti vruću agdu-šerbe. Pomjesati brzo da se ne stvore grudvice.

Vratiti šerpu na tihoj vatri, stalno mješati dok se halva ne izjednači i izdvoja iz kašike.

Orahe srednje isjeckati i pomješati sa gotovom halvom .Ostavit malo oraha za dekoracije onako čitavi.

Halvu stavljati u modlice. Izvaditi i posuti orasima.

Nema komentara:

Objavi komentar