02. 10. 2014.

Bosanska baklava



Sastojci:  
  • 500 g    Jufke za baklavu  
  • 240 g   Orasi   Tirit  
  • Maslac 
  • 1 kg Šećer
  • 1 čajna šolja Brašno
  • 1 čajna šolja (manja) Ulje
  • 1 kom Žumance
  • 1 kom Limun

Priprema agde:

Prvo napravimo agdu od 1 kg šećera, 1 l + šoljica vode i dvije - tri kriške limuna. Kuha se nekih 15 minuta, te se ostavi hladiti.


Priprema tirita:

Tirit pravimo tako što pomiješamo brašno sa rastopljenim maslacem (oko 100 gr) na sobnoj temperaturi i jednim žumancetom. Trljamo rukama i pravimo mrvice.
Bilo bi dobro da može odstajati pa se prirodnim putem prosušiti, ali ja u stisci s vremenom, stavim u tepsiju i prosušim u rerni na manjoj temperaturi oko 15-20 minuta, povremeno miješajući.

Orahe volim sama da izlupam čekićem jer tako dobijem i sitnije i krupnije komadiće.

Jufke prepolovim na pola, jer mi je manja tepsija.

Redam po 5 jufki pa fil. Ukupno tri puta stavim fil. Što znači 20 jufki, s tim da ponekad na dno i na vrh stavim po 6 jufki.

Jufke premazujemo premazom koji pravimo od rastopljenog maslaca (oko 150 gr) i ulja, četkicom ili šta već imate pri ruci.

Kad se stavi fil od oraha pomiješanih sa tiritom pokapa se malo premaza od ulja i maslaca da bi se slijedeća jufka "zalijepila".

Kad završimo sa redanjem jufki i fila, izrežemo baklavu po želji i pečemo oko 1 h.

Kad je ispečena, zalijemo agdom, polagano, ne odjednom sve i ostavimo da se hladi, najbolje preko noći.

Način na koji možete rezati baklavu u okugloj tepsiji je prikazan na slici ispod.





Nema komentara:

Objavi komentar