06. 09. 2014.

Torta sa borovnicom





Za koru:
  • 6 bijelanaca
  • 6 kaš. šećera
  • 3 kaš. ulja
  • 2 kaš. gustina
  • 2 kaš. brašna
  • 2 kaš. kakaa
  • 1/2 praška za pecivo

Priprema:

Umutite bijelanca u čvrst snjeg pa dodajte šećer i umutite. Smanjite mikser na najslabiju brzinu pa dodajte ulje, gustin i kakao i na kraju prašak za pecivo promiješajte samo kratko. Rasporedite ravnomerno u pleh veličine rerne pokriven papirom za pečenje  i pecite otprilike 20 minuta na 180.Ohladjenu koru presijecite na 3 uzdužne šnite, dakle ne po debljini, vodoravno, nego horizontalno, na tri duge šnite.

Fil :

  • 6 žumanaca
  • 1/2l mlijeka
  • 8 kaš. šećera
  • 3 vanilin šećera
  • 9 kas brašna
  • 250 gr margarina

Žumanca umutite sa šećerom i malo mlijeka ( koje ste oduzeli od onih 1/2 litra ) pa dodajte i brašno, Umutite i sipajte u mlIJeko koje je provrelo na pari. Miješajte dok se fil ne zgusne. margarin možete da dodate u vruc fil ili da ga umiješate mikserom u hladan. Kako god da uradite, kada sjedinite krem sa margarinom podijelite ga na dva dijela.

Još :

  • 200 ml. kisele pavlake
  • 50 gr. čokolade
  • 100 gr. borovnica ( svežih/smrznutih  ili iz slatka )

U jedan dio fila umiješajte otopljenu čokoladu, a u drugi kiselu pavlaku. 
Prvu šnitu premazite tamnim filom, pospite je obilno borovnicama, pa prekrijte svijetlim filom. Ponovite sa drugom korom, a na treću ne stavljate borovnice već samo tamni pa svijetli fil.
Tortu odozgo premazati ostatkom fila i dekorisati po želji,šlagom,čokoladom... 

Nema komentara:

Objavi komentar