05. 09. 2014.

Ruskin čokoladni kolač


Sastojci:

Za biskvit:
  • 2 čaše (250 ml) čvrstoga jogurta  
  • 1/2 čaše (125 ml) ulja  
  • 2 čaše (400 gr) šećera (ja sam stavila 200 gr)  
  • 2 čaše (400 gr) brašna  
  • 1 kašika sode bikarbone  
  • prstohvat soli  
  • 2 kašike (pune) kakaa
  • ekstrakt od vanile ili vanilin šećer

Za preliv:
  • 500 ml mlijeka  
  • 250 gr šećera  
  • 1 vanila ili vanilin ekstrakt  
  • 200 gr čokolade za kuhanje  
  • 200 gr oraha (pola u fil a pola za posipanje odozgo)

Priprema:

Sastojke dodavati redom kako je napisano znaći prvo izmiješati jogurt, ulje i šećer pa zatim dodati brašno pomiješano sa kakaom i sodom bikarbonom, malo soli i vanilu..

Sve lijepo izmiješati da se fino sjedini pa peći u tepsiji 20*30 na 200 stepeni oko 20-25 minuta..!!


Dok se kolač peće skuhati preliv, prvo ukuhati mlijeko, šećer i čokoladu pa na kraju dodati mljevene orahe, promiješati i pustiti da se malo prohladi ..!!

Ja prelivam mlaki kolač sa mlakim prelivom nikako vrelim..Izbosti kolač na više mjesta da bolje upije preliv i možda vam se učini da je preliva previše ali vjerujte da nije jer sve to lijepo upije..Najbolje pustiti da odstoji 24 sata u frižideru pa onda nasuti još oraha po vrhu i sladiti se do mile volje..!!

Broj komentara: 6:

  1. Vo biskvitot nema jajca ?

    OdgovoriIzbriši
  2. Jeli normalno da ne idu jaja??

    OdgovoriIzbriši
  3. I mene interesuje idu jaja ili ne

    OdgovoriIzbriši
  4. Ne jaja ne indù jer IMA jogurt i soda

    OdgovoriIzbriši
  5. Upravo ga pravim , ako je ukusan bar u pola kao kad se peče SVAKA ČAST za recept.

    OdgovoriIzbriši
  6. Jako ukusan kolač i jednostavno ga napraviti...

    OdgovoriIzbriši