10. 09. 2014.

Nutma




Potrebni sastojci:
  • 12 jaja
  • 12 kašika šećera
  • 12 kašika brašna
  • 1 mala kašičica praška za pecivo

Agda
  • 1 kg šećera
  • 700 ml vode

Postupak pravljenja:

Umutiti 12 bjelanaca sa 12 kašika šećera, a potom dodati 12 žumanaca i izjednačiti masu drvenom kašikom. U masu dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo, pa ponovo izdjednačiti masu.

Smjesu istresti u dublju tepsiju (okrugla tepsija promjera 30 cm) i peći 35 minuta na 190°C.

U međuvremenu, pomiješati šećer i vodu, te staviti da se kuha oko 5 minuta. Nakon pet minuta, dodati jednu malu šoljicu vode i ponovo staviti da se agda prokuha. Prohlađenu nutmu zaliti prohlađenom agdom. 

Hladan kolač rezati na rombove i servirati.

Broj komentara: 8:

  1. Ovaj kolac u prizrenu se zove revanija, a tu ga spremaju vec stotinama godinu:)

    OdgovoriIzbriši
  2. zove se drugdje i griznjaca

    OdgovoriIzbriši
  3. zove se i Patispanja :)

    OdgovoriIzbriši
  4. revanija ili rahvanija je turski kolač i pravi se sa grizom a ovo se kod nas kaže lutma ili nutma

    OdgovoriIzbriši
  5. super je bilo kako da se zove

    OdgovoriIzbriši
  6. U bosni se taj kolac zove lutma i super je

    OdgovoriIzbriši
  7. Najbolji komentar je ne zove se vec se jede.

    OdgovoriIzbriši
  8. A u Sarajevu su gavuvijek zvali nasi stari rahvanija.

    OdgovoriIzbriši