09. 09. 2014.

Pinđur






































Potrebni sastojci:
  • 20 kg paprika (crveni roga)
  • 6 kg patlidžana
  • 8 kg paradajza
  • 2 l ulja
  • 1o kašika soli
  • 15 kašika šećera
  • 6 dl ocata (vinskog)
  • 10 glavica bijelog luka
  • 10- 15 fefarona ljuti



Pravljenje pinđura:

Paprike ispeći u pećnici ili na platama.
Staviti  u najlon vreću da bi se lakše gulile.

Oguliti i očistit paprike od sjemenki i staviti u cjeduljku da se ocjede.

Patlidžan oguliti isjeći na kockice  Staviti u kipuću vodu da omekša, vaditi i staviti da se ocjedi.

Paradajz skinuti mu prethodno kožicu izrezati na kockice i staviti da se kuha.

Kad je paradajz kuhan napola dodati izrezanu papriku na sitno i patlidžan da se zajedno kuhaju.
Dobro sve izmješati pa dodati ulje, šećer, so ,ocat i feferone.
Kuhati 2,5 sata.

Kada se dobro ukuha na kraju dodati bijeli luk pa onda peršun.
Kuhati još 20 minuta.
Sipati vreo ajvar u vruće tegle.
Dobro zatvoriti i okrenuti tegle naopačke.
Ušuškati dekom da se postepeno hlade.

Čuvati na hladnom mjestu.



1 komentar:

  1. ovako ili onako, to je to...ali samo mi nije jasno sta ce vam vinski ocat!?

    OdgovoriIzbriši