06. 09. 2014.

Pikantne shaum rolne



Kao što je  poznato,za  rolne su potrebni kalupi koji se obično kupuju u limarskim radnjama,u ovom mom slučaju vazi ono''snađi se kako znaš i umiješ''  mene je poslužila unutrašnjost od pek papira i alu folija,koje sam ne znam ni ja iz kog razloga skupljala.presjekla ih na pola,obložila alu.folijom i eto meni kalupa.. da se vratimo ipak mi na recept.

Sastojci: (za tijesto)
  • 300 ml mlijeka,
  • 1 kockica kvasca(20gr),
  • 2 jaja,
  • 1 kasika šecera,
  • 100 ml ulja,
  • 500 g brašna,
  • 180 g margarina,
  • 300 grama mesnate slanine ili pršute tanko rezane

Za fil: 
  • 200g feta sira,
  • 100 gr sitnog sira,
  • 100gr kisele pavlake,
  • 20 gr tucane ljute paprike,
  • 2 čena bijelog luka,
  • veza svježeg peršuna,so i biber po ukusu. 

Priprema:

U mlako mlijeko dodati kvasac, 1 kašiku šećera i miješamo dok se kvasac ne rastopi.

U sud dodamo braŠno, jaja, ulje, so pa mlijekom umijesimo tijesto.

Namažemo ga uljem i ostavimo da naraste.

Naraslo tijesto premijesimo na radnoj površini a zatim od tijesta, oklagijom, razvučemo koru. 

Koru namažemo polovinom pripremljenog margarina i presavijemo dva puta po dužini. 

Dobijenu lentu presavijemo 3 puta(popreko). 

Savijeno tijesto, oklagijom, ponovo razvučemo u koru, namažemo preostalim margarinom i ponovo savijemo na isti način.

Zatim ponovo od savijenog tijesta razvučemo koru. 

Sijecemo lente širine 3 cm.

Sada po dužini spojiti po traku tijesta i pršute ili slanine tako da  u mom slučaju slanina prekrije pola tijesta (po dužini). 

Tako pripremljene trake uviti oko forme i redati ih na pleh.

Ja sam ih premazala i jednim žumancetom radi ljepše boje,mada i ne mora.

Peci u zagrejanoj pećnici na 200C, oko 20 minuta. 

Zatim ih izvaditi i pustite ih da se ohlade.

Za  fil pomiješati navedene sastojke i uz pomoć šprica napuniti rolne. 

Nema komentara:

Objavi komentar