13. 09. 2014.

Pijano pile


Sastojci:
  • 1 pile
  • 1 pivo u staklenoj boci
  • sol, senf
  • 1 krompir
  • 1 paradajz
  • 1 svježa paprika
  • 1 glavica crvenog luka
  • maslac

Priprema:

Pile operite, posušite i dobro nasolite izvana i iznutra.
Skinite etikete sa pivske boce i dobro je operite i posušite.
U dublju tepsiju stavite papir za pečenje.
Bocu otvorite i stavite na sredinu tepsije a pile stavite na bocu i premažite senfom.
Krompir izrežite na krupnije komade, pospite Vegetom i izmiješajte i stavite oko pileta.
Izrežite paradajz, papriku, luk i stavite na krompir.
Na sve to stavite listiće maslaca(oko 5 dkg)
Komad folije stavite na pile (samo na vrh) i pecite na 220 °C 1 sat (ili duže ovisno o veličini pileta) ili na 180 °C ako imate pećnicu na vrući zrak
Tokom pečenja pivo lagano kipi i zalijeva pile iznutra i izvana a ujedno i krompir i ostalo povrće. Jednostavno za pripremu,bez suvišne masnoće i malo drugačije.
Moj prijedlog je da pile zajedno sa bocom stavite na pladanj i stavite na stol. Za goste će biti pravi ugođaj.

Nema komentara:

Objavi komentar