06. 09. 2014.

Mramor torta



Mramor torta sa vanilom i slatkom pavlakom

Kora :
  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 5kašika brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1kesica kafe sa ukusom čokolade
  • 1 kašika kakaa
  • 2 dl mleka

Fil :
  • 1 l mleka
  • 2 kesice pudinga sa ukusom vanile
  • 1 kesica pudinga sa ukusom slatke pavlake
  • 250 gr margarina
  • 10 kašika šećera
  • 200 gr napolitanki

Glazura :
  • 100 gr čokolade
  • 1 dl ulja

Ukrašavanje
  • 100 gr šlaga

Priprema:

Razdvojiti belanca od žumanca pa ih penasto umutiti sa šećerom.Dodati žumanca  , prašak za pecivo i brašno.Sve dobro izmiksati , podeliti na dva jednaka dela i u jedan umešati kafu i kakao , pa naizmenično sipati jednu kašiku svetle mase pa preko nje  jednu tamne mase u podmazan i brašnom posut pleh i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.Pečenu i ohlađenu koru iseći vodoravno da se dobiju dve kore.

Rastvoriti puding od vanile i slatke pavlake sa malo mleka a u ostalo mleko staviti šećer i kuvati.Kada mleko počne da kuva umešati rastvoreni puding i skuvati gust krem.Skuvani krem skloniti sa šporeta i ohladiti.Penasto umutiti margarin i sjediniti sa ohlađenim pudingom.Fil podeliti na pola i u jedan deo staviti mlevene napolitanke.Čokoladu i ulje otopiti na tihoj vatri.

Na prvu koru naneti malo mleka da bi se kora natopila , pa namazati svetli fil i preko njega poprskati otopljenu čokoladu.Potom staviti drugu koru ,opet poprskati mlekom i naneti tamni fil .Ostatak čokoladne glazure preliti preko fila , ostaviti da se stegne i ukrasiti umućenim šlagom.

Nema komentara:

Objavi komentar