02. 09. 2014.

Lisnata pogača



Potrebni sastojci:
  • 1kg bijelog brašna 
  • 2 jaja
  • 2 kašikice soli
  • 1 kašikica šećera
  • 1 kesica kvasca ( germe)
  • 125 gr. margarina za premazivanje
  • mlijeko

Priprema:

Zakuhati pogaču sa mlijekom i ostaviti da odstoji da tijesto naraste.

Kad je tijesto naraslo, istresti na radnu površinu i razviti sa oklagijom da bude što tanje, premazati sa polovinom margarina i saviti u kvadrat.

Tako tijesto treba da odstoji pola sata, pa ponovo razviti i premazati sa ostatkom margarina.

Na kraju saviti tijesto kao rolat i ostaviti da još malo naraste.

Pogaču peći na 200 stepeni oko 40 minuta.

4 komentara:

  1. Recept je dobar, ovako pripremljena pogača je super, samo, za početnice bi trebalo napisati i sa kolikom količinom mlijeka zakuhati pogaću ! Pozz

    OdgovoriIzbriši
  2. Zakuhati ili zamijesiti pogacu?!

    OdgovoriIzbriši
  3. moze li mi iko reci odprilike koliko mlijeka trebam staviti?hvala.Poz

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Na kilu brašna obično ide oko 500-600ml tečnosti u ovom slučaju mleka

      Izbriši