14. 09. 2014.

Kolač sa karamelom i bananom


Sastojci:

Kora:
  • 4 jajeta
  • 4 kasike šećera
  • 1 dl. ulja
  • 10 g. cimeta
  • 1 banana
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 šolja (oko 250 ml.) mekog brašna

Fil:
  • 300 g. šećera
  • 2 dl. slatke pavlake
  • 150 g. maslaca ili margarina
  • 200 g. šlaga u prahu
  • 2,5 dl. mlijeka
  • 4 banane

Dekoracija:
  • Ribana čokolada

Priprema:

Rernu zagrijte na 190°C.

Pleh (oko 32X23cm,kao pola onog od rerne)obložite sa papirom za pečenje,podmažite sa par kapi ulja, i složite po dnu kolutove banane.

Jaja pjenasto umutite sa šećerom,dodajte cimet,ulje,brašno i p.za pecivo.Sve promešajte,sipajte u pripremljeni pleh i pecite oko 15-tak min.(biskvit provjerite čačkalicom da li je pečen).Ohladite.

Prvo zagrijte slatku pavlaku da bude topla.

 U srednju šerpu sipajte šećer i zagrijavajte na umjerenoj temperaturi dok se ne otopi i karamelizuje,malo sklonite na kraj šporeta i u karamelizovani šećer sipajte polako zag.slatku pavlaku mješajuci svo vrijeme.
Vratite na šporet i nastavite sa kuhanjem mješajući dok karamel ne dobije potrebnu gustinu.

Sklonite sa šporeta i u topal fil dodajte margarin.i sve dobro promješajte.

Ostavite da se karamel ohladi.

Šlag u prahu umutite sa mlijekom dok se ne zgusne,pa dodajte polovinu ohladjenog karamela i sve dobro promješajte mikserom.

Pečenu koru odvojite od papira,pa vratite u pleh.Na koru nanesite kremu od karamela i šlaga,na kremu poslažite tanke kolutove banana i premažite preostalim karamelom.


Po želji pomoću viljuške na par mijesta “išarajte”kolač da dobijete talase ili “šare” i pospite sa ribanom čokoladom.

1 komentar: