13. 09. 2014.

Kinder bueno torta

Sastojci:

Kora (28cm):
  • 4 xxl bjelanca  
  • 4 kašike šećera  
  • 2 ravne kašike gustina  
  • 1 kašika ulja  
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 80 g lješnika pečenih, oguljenih i krupno mljevenih ili sitnije sjeckanih  
  • 115g nutelle

Fil:
  • 4 xxl žumanca  
  • 190 g šećera  
  • 750 ml mlijeka  
  • 80 g gustina  
  • 40 g pudinga od vanile
  • 150 g maslaca  
  • 150 g čokolade 40 % kakaa  
  • 100 g slatke pavlake 
  • mirror glaze  
  • 300 ml slatke pavlake 
  • 150 ml slatke pavlake za dekoraciju




















Priprema:

Kora: Svi sastojci da su sobne temperature.
Ugrijati rernu na 170 C (ventilator) ili 180 klasična rerna. 
Sa malo soli umutiti mikserom bjelance u šlag, paziti da ne pukne pjena. Dodavati 1 po 1 kašiku šećera. Dodati u tankom mlazu ulje pri srednjoj brzini miksera. Prosijani gustin i prašak za pecivo dodati i ručno izmiješati sa varjačom.
Ispečene, oguljene i ja stavim u secko isitnim na sitnije, rasporediti jednako na pleh koji je obložen papirom za pečenje i premazan hladnim margarinom. Preko lješnika rasporediti šlag od bjelanaca, poravnati i peći oko 15-20 minuta do tzv. suhe čačkalice. Vruću koru polako prevrnuti na žicu za hlađenje pa odlijepiti papir za pečenje i namazati nutelom preko lješnika. Ostaviti da se ohladi.

Fil: Svi sastojci za fil da su sobne temperature.
Od mlijeka izdvojiti 2,25 dl, ostatak staviti da provri u lonac za kuhanje na pari.
Žumanca i šećer mikserom umutiti dok ne pobijele. Gustin i puding prosijati i promiješati sa 2,25 dl mlijeka, to polako dodati u žumanca svo vrijeme miksreom mutiti.
Kad mlijeko provri dodavati jednu po jednu kutljaču u žumanca, vratiti sve opet u lonac i kuhati dok ne provri konstanto mješajući sa žicom ručno ili mikserom. Kad provri kuhati 5 minuta na maloj temperaturi kod mene na 2-3 od 9, stalno mješajući. Ohladiti fil do sobne temperature.
Umućenom maslacu dodavati umućeni fil od žumanaca. Dodati umućenu slatku pavlaku i ručno izmiješati kao bjelanca preklapajući odozdo na gore. Dodati 2 kašičice vanila ekstrakta.
Fil podeliti na pola. U jednu polovinu dodati istopljenu prohlađenu čokoladu, a drugi ostaviti.

Slaganje:

1. Kora
2. Nutella
3. žuti fil
4. čokoladni fil ostaviti da se stisne fil
5. šlag od slatke pavlake malo ohladiti u frižideru
6. mirror glaze hladan oko 25 C tj sobne temperature nanijeti na šlag isto u frižider i dekorisati po želji
7. dekoracija po želji ruže oko 150 ml slatke pavlake i malo kakaa

Napomena:

Torta bez šlaga je visoka 4cm, ako želite još visočiju radite još jednu koru sa 4 bjelanca ali bez lješnika i nutele. Za fil poduplajte sve puta 2 i onda će biti baš visoka. Ovako sa šlagom bude oko 7cm.
* Slatku pavlaku sam koristila Meggle i za fil i dekoraciju, navela sam u g koliko ide u fil a ne u ml jer sam odjednom sve izmutila pa dodala


Nema komentara:

Objavi komentar