05. 09. 2014.

Grčki griz kolač

Sastojci:

-50 gr maslaca  
-50 ml ulja  
-200 gr pšeničnog griza  
-400 ml vode  
-300 gr šećera  
-1 kesica (10 gr) vanilin šećera  

Za čokoladnu glazuru:

-10 gr cimeta
-100 gr čokolade  
-30 gr maslaca  
-50 ml mleka


Priprema:

U jednu šerpu staviti vodu, šećer, vanilin šećer i cimet. Staviti na šporet na laganu vatru da se kuha, a kad počne da vri ostaviti 5 minuta pa skloniti sa vatre.

U drugu šerpu staviti maslac i ulje, pa na laganu vatru, a kada se istope i ugriju, staviti griz, stalno dobro miješati žicom ili varjačom dok griz ne dobije žućkastu boju, pazite da ne zagori.

Kada dobije boju, dodati šerbet iz prve šerpe, dobro promiješati da se sjedini i kuhati sve zajedno na laganoj vatri još dvije, tri minute da se lijepo poveže.
Izliti u manji pleh (20x25) a kada se prohladi staviti čokoladnu glazuru.

Kod ovakvih, nepečenih kolača, pleh se može premazati mrvicom ulja, pa će se kolači prilikom sječenja i serviranja lakše vaditi iz pleha

Za čokoladnu glazuru, u činijicu staviti čokoladu izlomljenu na kockice, maslac i mlijeko pa otopiti u mikrotalasnoj ili na pari (ja stavim na manju šerpicu sa vodom pa sve na laganu vatru i miješam dok se lijepo ne sjedini). Kada se glazura prohladi, preliti preko kolača.
Ostaviti da se dobro ohladi, najbolje da prenoći u frižideru.

Ovo je kolač koji stajanjem postaje još bolji jer ostaje vlažan i posle nekoliko dana. Veoma brzo i jednostavno se pravi a pogodan je i za dane posta, ukoliko se umesto maslaca upotrebi margarin.

2 komentara: