18. 09. 2014.

Domaći eurokrem



Potrebni sastojci:
  • 50 g čokolade za kuhanje 
  • 5 jaja
  • 5 vanilin šećera
  • 2 margarina
  • 25 kašika brašna
  • 1l mlijeka
  • 40 kašika šećera
  • 100 g mljevenih lješnika

Priprema:

Umutiti brašno sa pola litre mlakog mlijeka.

Pola litre prokuhati sa 30 kašika šećera, kad to provri dodati brašno polako i kuhati na tihoj vatri dok se ne dobije gustina ( pazite da vam ne zagori),

Dodati margarin i vanilin šećer i onda se promiješa, skinuti sa šporeta i dugo miješati da se dobije fina glatka smjesa, miješa se varjacom oko 15 minuta.

Posebno umutiti 5 bjelanaca sa 10 kašika šećera, tome se dodaju žumanca i ta masa se doda kremu i blago se mješa da se izjednaći, kad se izjednači u jednu polovinu staviti ljesnike, a u drugo čokoladu, sipati malo jedno pa malo drugu smjesu

Ovo je deo kad se miješa onih 15 min da vidite gustinu

Može da stoji u frizderu jedno 10 dana.

2 komentara:

  1. umesto secera pokusajte sa stevijom nije tako teska hvala inace ste odlicni tomicic

    OdgovoriIzbriši
  2. ja sam umjesto ljesnaka stavila orah bilo je fenomenalno

    OdgovoriIzbriši