03. 09. 2014.

Djus od mrkve i dunje







































SASTOJCI:
  • 2.5 kg mrkve
  • 2.5 kg dunja
  • 800 g šećera 
  • 2 l vode

Vrijeme pripreme:120 min

PRIPREMA

Mrkvu i dunje oprati i mrkvu ocistiti pa skuhati mrkvu posebno njenu vodu prosuti .Dunje isjeći i staviti kuhati u 2L vode. kad se voce skuha propasirati i dodati vodu u kojoj se dunje kuhale šećer i mrkvu ispasiranu pa kuhati jos 15 minuta ,ako ima pjene malo je skidati.flaše zagrejati i sipa se vruće u flaše.Pripremiti neku plastiku u koju stavite stoljnak ili deku pa kad sipate odmah stavljati vruć sok u to i pokrivati .To stoji 3-4 dana da se prirodno ohladi ,i tad stavljate u ostavu za zimu.

VITAMINSKI SOK

POTREBNO:

  • 1 kg jabuka 
  • 1 kg krušaka 
  • 1 kg dunja 
  • 1 kg šargarepe 
  • 5 limuntusa 
  • 2 kg šećera 
  • voda


PRIPREMA
Očistiti voće, iseći na kocke i staviti u ekspres lonac da se kuva. Kada je gotovo, propasirati. Dodati 12 l vode, limuntus i šećer. 

Prokuvati sve zajedno, sipati u čiste vruće flaše, pokriti ćebetom i ostaviti 24 časa. 

Po drugoj verziji recepta ne treba dodati 12 l vode, nego sa propasiranom kašom od voća samo dopuniti do 12 l, pa onda dodati šećer i 3-4 limuntusa, prokuvati i dalje isto. 

Ukoliko se nema od svakog voća, može se praviti i od dve ili tri vrste.

Nema komentara:

Objavi komentar