08. 09. 2014.

Bakine pekmezne kiflice



Sastojci:
  • 850g brašno
  • 140g masti,
  • 1/2 l mlijeka
  • 3 supene kašike šećera
  • 1 kafena kašikica soli
  • 1 kvasac
  • 1 žumance
  • 300g mješane marmelade
  • 100gr prah šećera

Priprema:

U jednu posudu izdrobiti kvasac i dodati mu 2dl mlijeka i 2 kafene kašikice brašna. Ostaviti da se kvasac digne. 

 U posudu za miješenje staviti mast i šećer i dobro umutiti(da mast zapjeni),dodati kvasac ,preostalo mlijeko , brašno , so i zamijesiti mekano tijesto. 

 Prekriti krpom i ostaviti da stoji 40min. 

 Potom tijesto premijesiti i ostaviti da stoji još 15min. 

 Nakon toga tijesto izručiti na brašno posut sto. 

Podijeliti ga na 5 jednakih jufki. 

Jufke potom rastanjiti oklagijom na otprilike 2mm debljine i izdjeliti na 8 djelova,na svaki dio staviti kašičicu marmelade od kojih uvijati kiflice.

Nema komentara:

Objavi komentar