15. 08. 2014.

Štrudla (pletenica sa orasima)



 POTREBNO JE: za testo:
  • 250 ml mlakog mleka
  • pola kocke kvasca 
  • 500gr brašna
  • 3 kas.šećera
  • 1 jaje
  • 50 ml ulja
  • malo soli

Za premaz:
  •  1 kas svinjske masti-penasto umucena ili putera + 1 zumance,korica jednog limuna

 Za fil:
  • 200 ml mleka
  • 100 g šećera
  • 1 k.kašičica muškantnog oraha
  • 200-250gr mlevenih oraha 

Priprema: 

U mlako mleko rastopite kvasac,dodajte mu malo brasna dok ne dobijete malo guscu smesu(podkvas).u podkvas dodajte kasiku secera i ostavite ga po strani da odstoji 15 minuta.U medjuvremenu stavite preostalo brasno u posudu , u sredini pritisnite malo brasno , secer i so pospite po krajevima.Jaje stavite u sredinu posude.polite uljem,dodajte podkvas i sve zajedno umesiti.

Testo ostavite da nadodje dok dobije od prilike duplu velicinu. Za fil : ugrejte mleko sa secerom,dodajte orahe i muskantni orah .smesu pustite da se malo ohladi.Testo podeliti na 4 loptice,ostavite ih da odmore 5-10 min.za to vreme umutite penasto mast,ili puter(za premaz razvucenih loptica) i dodate jedno zumance i dalje muteci.Razvuci prvu lopticu debljine 1cm,premazati je i narendati koricu limuna.(koju ste predhodno dobro oprali).razvuci i drugu lopticu i drugom preklopiti prvu ,rubove im sastavite prstima.ponoviti postupak sa premazivanjem.jedna kora-od spojene dve loptice-za jednu strudlu(pletenicu) je gotova.Postupak ponoviti i sa preostalim lopticama.Na pobrasnjenom stoljnjaku razvuci koru,kao za pite savijace -ne previse tanko,da ne dodje do pucanja.premazite filom, urolajte u rolat.od rolata pazljivo formirati pletenicu.postupak ponoviti i sa drugom korom.pletenice prebaciti u podmazan pleh,ostaviti 15 min da nadodju pa ih premazati jajima,narendati margarin ili puter,i peci u prethodno zagrejanoj pecnici na 230 C dok ne porumene.

Nema komentara:

Objavi komentar