15. 08. 2014.

Spiralni mramorni hleb


Sastojci:
  • 600 g brasna
  • 75 g secera,1 kasicica soli 
  • 1 suvi kvasac 
  • 2 zumanca
  • 3,5 dl mleka
  • 50 g maslaca 

Fil:
  •  100 g cokolade zakuvanje
  •  3 kasike Nutelle ili eurokrem
  •  pekmez po ukusu

Priprema:

U ciniji izmesati brasno, secer, so i suvi kvasac, dodati iseckan maslac. Zumanca razmutiti u mleku, zagrejati a zatim sipati u brasno izmesano sa ostalim sastojcima i umesiti mekano testo. Ostaviti na toplom mestu dok se testo ne udvostruci. 

Nadoslo testo istresti na radnu povrsinu posutu brasnom, blago premesiti i oklagijom razvuci u pravougonik.

Istopiti cokoladu za kuvanje, dodati Nutellu i dobro izmesati. Premazati razvuceno testo, a zatim preklopiti desnu stranu do polovine a preko nje i levu stranu tako da fil ostane u unutasnjosti.

Nastaviti preklapanje, saviti donju stranu testa do polovine a nakon toga i gornju tako da dobijete maleni pravougaonik.

Okrenuti testo da spojeni delovi leze na radnoj povrsini a zatim oklagijom istanjiti na debljinu od 1 cm. Nozem ili sekacem za picu iseci testo na trakice. Ako se testo malo uprlja filom ne mari, nakon pecenja svakako ce biti "isaran" 

Uzimati jednu po jednu trakicu i okretati krajeve u suprotnim smerovima (kao kad cedite mokru garderobu) oblikujuci spiralicu. Dobijene spirale slagati u veliki pleh od rerne oblozen papirom za pecenje. Ostaviti spiralice na toplom mestu dok se rerna zagrejava.  

 Ukljuciti rernu na 180 stepeni. Kad se zagreje ubaciti testo i peci 15-ak minuta (mozda i malo krace,  kad povrsina blago porumeni dovoljno je jer donji deo porumeni za nijasnu vise).

Ostaviti peceno testo u plehu da se prohladi 10-ak minuta a zatim ga lagano okrenuti na suprotnu stranu. Znaci na papiru na kome se pekao hleb treba da lezi gornji deo pecenog testa, a ispred vas da se nalazi dno pecenog peciva. 
 Premazite donji deo (onaj koji je sad na vrhu) pekmezom po ukusu. Potrudite se da testo bude lepo premazano, da nista ne preskocite jer ce pekmez u ovom slucaju posluziti kao lepak 

Pomocu papira za pecenje urolajte spirale u veknicu. Vodite racuna da se spirale dodiruju, ako neka i pukne samo je rukama pridrzite i spojite sa ostatkom hleba. Izvadite hleb iz papira i cvrsto ga stegnite plasticnom folijom te ostavite da se ohladi. Vodite racuna da vam rolna na stolu lezi na delu gde se urolana veknica zavrsava jer, u suprotnom, necete dobiti lepe snitice 

 Hladnu veknu secite na parcice i sluzite. 

Nema komentara:

Objavi komentar