12. 08. 2014.

Slatko od lubenice




Potrebni sastojci:
  • krečna voda
  • 1000glubenice (bijeli dio)
  • 1250gšećera
  • limunska kiselina
  • kolutovi limuna
  • štapić vanile
  • klinčići

Priprema:

Za slatko se odabira posebna vrsta lubenice koja ima deblje bijelo "meso".
Srednje velika lubenica se oljušti, a zatim se izvadi crvena sredina koja se ne koristi za pravljenje slatka.
Siječe se u kocke.

Ovako pripremljene kocke stavljamo u krečnu vodu (250g kreča rastvorimo u 2 litra vode, dobro izmiješamo i dolijemo još dva litra vode i ostavimo da se kreč staloži) i ostave da prenoće.
Poslije toga se izvade iz krečne vode i ostave u čistoj vodi cijeli dan.

Za to vrijeme vodu treba mijenjati nekoliko
puta.
Poslije ovog ispiranja kocke lubenice se stavljaju u ključalu vodu na nekoliko minuta i ovaj postupak se ponovi 3 puta.
Zatim se kocke stave na cjedilo da se dobro ocijede i probuše se na nekoliko mijesta čistom iglom.

U međuvremenu se pripremi sirup za slatko, doda mu se limunska kiselina, a pred kraj kuhanja i štapić vanile i nekoliko kolutova limuna.

U ovako pripremljen sirup stavljaju se kocke lubenice i kuhaju oko 25 minuta.

Kada se ohladi kocke se sipaju u tegle i preko se preliva sirup. 

Nema komentara:

Objavi komentar