15. 08. 2014.

Školjkice





Sastojci:
  • 600g brašna
  • 1 kašikica soli
  • 40g svežeg kvasca
  • 1 kašikica šećera
  • 125g putera ili margarina
  • 90g pavlake (pola čaše)
  • 250ml toplog mleka
Nadev:
  • 4 kuvana jaja
  • 200g šunke (ili šunkarice, pečenice - već nečeg u tom smislu)
  • 125g putera ili margarina
  • 90g pavlake (pola čaše)

Priprema:

U posudu za mešenje testa sipati brašno, izmešati ga sa solju, pa dodati pavlaku i puter ili margarin razmekšan na sobnoj temperaturi. U posebnu šoljicu izmrviti kvasac, dodati mu kašikicu šećera, pa mešati i gnječiti dok ne postane potpuno tečan. Dodati ga brašnu. Postepeno dodavati i mleko, pa umesiti glatko, ujednačeno testo. Posudu sa testom prekriti čistom, vlažnom kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da testo utrostruči zapreminu. 
Dok testo kisne, pripremiti nadev.pomesati pavlaku sa margarinom,mikserom sjediniti,pa ubaciti krupno rendana jaja i sunkaricu.
Uskislo testo istresti na nabrašnavljenu podlogu, pa ga premesiti oblikujući okruglu jufku. omoću oklagije rastanjite jufku na blago nabrašnavljenoj podlozi na debljinu od oko 5mm. Spravicom sa slike (prečnik 8.5cm) vadite krugove, nadevajte ih svaki sa po kašikicom nadeva, "zatvarajte" ih oblikujući školjkice i slažite na pleh obložen papirom za pečenje. Pripremite neku posudicu sa brašnom, pa za svaku novu školjkicu, modlicu sa obe strane umočite u brašno da se testo ne bi lepilo. Ako nemate takvu modlicu, poslužiće i neka čaša ili šolja približnih dimenzija, a rubove školjkica ćete u tom slučaju slepiti pritiskajući ih viljuškom. Testo zaostalo nakon vađenja krugova premesiti, rastanjiti, vaditi nove krugove i tako sve dok imate testa. Kad su sva peciva složena, uključiti rernu da se ugreje na 220°C. Premazati ih razmucenim jajetom i posuti susamom neposredno pre pečenja pomoću četkice. Peći 15ak min. u zagrejanoj rerni, da lepo porumene.

Nema komentara:

Objavi komentar