16. 08. 2014.

Krema od limuna za patišpanje i razne poslastice




Ova fenomenalna krema od limuna idealna je za kolače, torte i kao premaz. Možete je čak konzervirati i čuvati i do 4 meseca.

Odlična je zamena za džemove, želee, fil za američke pite ili torte, ali može poslužiti i kao preliv za sladoled. Ideju smo pronašli na blogu The350degreeoven, gde napominju da možete ovu kremu praviti i od mandarina ili narandži, ali u tom slučaju bi ih bilo najbolje iskoristiti odmah.


Sastojci:
  • Korica 14 limeti (ili 10 limunova)
  • 2 šolje (od 250 ml) ceđenog soka od limete ili limuna (14 limeti ili 10 limunova)
  • 8 celih jaja
  • 14 žumanaca
  • 2 kašičice soli
  • 5 šolji šećera
  • 1 ½ šolja putera, otopljenog
  • krema limun 2

Dobro operite i istrljate limete ili limun, pa ih obrišite papirnim ubrusima. Narendajte koricu sa limeti ili limunova izbegavajući beli deo, koji je gorak. Izrežite limete (ili limunove) na polovine i iscedite sok iz njih. Treba vam (kao što smo naveli) 2 šolje soka.

Na pari u šerpici zagrejavajte šećer, jaja, žumanca, so i narendanu koricu. Dobro izmešajte žicom za mućenje.

Mutite i dodavajte sok do limete (ili limuna). Dodajte i otopljeni puter. Nastavite kuvati lagano na pari mešajući stalno. Kada smesa počne da se zgušnjava (najbolje bi bilo da proverite kuhinjskim termometrom – trebalo bi da temperatura smese dostigne oko 75C) sklonite je sa šporeta, sa pare i stavite šerpicu na kuhinjsku krpu.

Dobijenu smesu procedite kroz cediljku u staklenu ili metalnu posudu. Smesu sada možete nasuti u teglice i držati u frižideru do 7 dana, a možete je i zamrznuti do godinu dana. Konzervirajte ih kao i inače (u vreloj vodi).

1 komentar:

  1. Sta je zadnji sastojak: krema limun 2?

    OdgovoriIzbriši