28. 08. 2014.

Hurmašice



SASTOJCI:
  • 2 jajeta  
  • 2 šoljice šećera  
  • 2 šoljice ulja  
  • brašna po potrebi  
  • pola praška za pecivo
  • ZA AGDU:
  • 9 šoljica šećera  
  • 11 šoljica vode  
  • 1 limun

PRIPREMA:

Umutiti jaja sa šećerom i uljem. Postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo dok se ne dobije masa srednje tvrdoće. Od tijesta oblikovati kuglice veličine većeg oraha, malo ih spljoštiti i pritisnuti uz ribež (najsitnije rupice). Slagati hurmašice u suhu tepsiju (nepodmazanu) i peći na 200-220 stepeni dok ne porumene.
Za to vrijeme napraviti agdu tako što se šećer zalije vodom i promješa dobro kašikom da se šećer istopi. Dodati sok od jednog limuna.
Pečene hurmašice zaliti hladnom (nekuhanom) agdom i poklopiti da se hurmašice ohlade i upiju agdu.

Broj komentara: 5:

  1. Možda ipak zaljev prokuhati!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. ja sam pravila po ovom receptu i ukusne su, tope se u ustima

    OdgovoriIzbriši
  3. koja dimenzija je tih salica...ima ih raznih ? :D

    OdgovoriIzbriši
  4. MA ONA MISLI PROKUHAT AGDU I ONDA JE OHLADIT I TO ONDA NA VRELE HURMASICE IZLIT

    OdgovoriIzbriši
  5. Lijepo pise nekuhanom agdom

    OdgovoriIzbriši