15. 08. 2014.

Grčki džem





 POTREBNO JE:
  • 3 kg šljiva
  • 3 kg šećera
  • 6 kiselih jabuka(srednje veličine)
  • 1 kešica cimeta
  • 1 k.kašičica karanfilica
  • 2 limuna(sok)
  • 15 čaša vode

 PRIPREMA:

 Pristavite vodu i šećer da se kuvaju pa operite šljive i očistite koštice i presecite na četvrtine, a jabuke oljuštite i narenđajte. Kad se sirup ukuva, dodajte voće i mešajte dok se džem ne skuva. Probajte tako što ćete sipati malo na tacnu, pa ako ostaje trag kad se povuče varjačom, džem je kuvan. Dodajte cimet, karanfilić, limunov sok, pa ostavite da se kuva još dva minuta. Sklonite s vatre, napunite sterilisane, vruce tegle, zatvorite čvrsto i okrenite tegle naopačke. Neka ostanu na poklopcima sve dok se potpuno ne ohlade.

2 komentara:

  1. pravila sam džem tako da sam umjesto vode stavila sirće, puno manje šećera, prošle god. su šljive bile jaaako slatke te nisam stavljala ni malo šećera, bilo je savršeno, sve ostalo isto samo ovdje nije naglašeno da treba karanfiliće samljeti...(na mlin za kavu
    )

    OdgovoriIzbriši
  2. ISPRAVKA...pravila sam džem, bez imalo vode, tako da sam umjesto limuna stavila sirće, puno manje šećera, prošle god. su šljive bile jaaako slatke te nisam stavljala ni malo šećera, bilo je savršeno, sve ostalo isto samo ovdje nije naglašeno da treba karanfiliće samljeti...(na mlin za kavu)

    OdgovoriIzbriši