28. 08. 2014.

Ćufte u sosu sa rižom


SASTOJCI:
  • 400 g faširanog mesa
  • 2-3 velike kašike prezla
  • pola glavice crvenog luka
  • 1 česanj bjelog luka
  • malo celera
  • 1 jaje
  • so,biber malo vegete
  • sos
  • 1 kasika brašna
  • 3-4 kasike pirea od paradajza
  • 1 mrkva
  • malo sjeckanog peršuna

PRIPREMA:

U meso staviti prezlu i jaje.
Crveni i bjeli luk zajedno sa celerom samljeti i dodati smjesi koju ćete onda posoliti , pobiberiti i staviti malo vegete. Sve to dobro rukom izmiješati.
Praviti male kuglice koje ćete uvaljati malo u brašno.
Ja ćuftete prvo malo propržim na ulju da bi dobile braun boju.
U drugu šerpu stavim malo maslinovog ulja, dodam kašiku brašna i malo propržim na to dodam pire od paradajza. Isjećem jednu mrkvu isto.
Sad stavljam ćuftete u taj sos da se još oko 20 minuta kuhaju. Možda ćete trebati dodati samo malo vode.
Za prilog predlažemo rižu ili piru. Prijatno!

2 komentara:

  1. Tipicno za recepte s nasih podrucja,,,sturo,,skrto,,nedovoljno opisano,,nikad mi nista nije uspjelo praveci po vasim receptima...Puno bolje nesto napravim u licnoj reziji..

    OdgovoriIzbriši
  2. Potpisujem vec napisan komentar.

    OdgovoriIzbriši