29. 08. 2014.

Čokoladna torta sa finom kremom



Potrebni sastojci:
  • 400 gr tamne čokolade 
  • 100 ml. obične vode
  • 250 gr. maslaca
  • 200 gr mljevenog smeđeg šećera
  • 6 kašika mljevenog keksa s maslacem
  • 10 jaja
  • prstohvat soli, za bjelanjke
  • prstohvat soli, za čokoladu

Priprema :

Čokoladu izlomiti na manje komade, dodati vodu, prstohvat soli i otopiti je na laganoj vatri, stalno miješajući da ne zagori.

Na pari umutiti 10 žumanjaka sa šećerom  dok smjesa ne pobijeli i ne postane pjenasta i kada se malo ohladi, dodati joj otopljenu čokoladu i umućeni maslac.

Smjesu ujednačiti i odvojiti 16-17 kašika smjese u drugu posudu, jer će nam ona trebati za nadjevanje torte.

U ostatak ove divne kreme polako dodavati umućene bjelanjke, koje smo umutili sa prstohvatom soli i pažljivo promiješati špatulom, ne prejako, da smjesa ne padne. 

Na kraju dodati kašiku po kašiku mljevenog keksa i smjesu preručiti u kalup za tortu, čije je dno obloženo papirom za pečenje. Peći na 180 C. 

Provjeru uraditi sa štapićem za ražnjiće; kada štapić izađe suh, bez smjese na njemu, biskvit je pečen. 

Budite pažljivi kod pečenja, jer kora mora biti sočna i hm.. kako bih rekla, mokra, kao kada pravite brownies.

Pečeni biskvit ostaviti u kalupu nekih 10 minuta, pa nožem pažljivo ga odvojiti od ivice kalupa, skinuti obruč i prebaciti ga na rešetki da se ohladi do kraja. 

Hladan biskvit prerezati na 3 dijela i filovati sa ostatkom kreme. 

Ohladiti par sati u frižideru.

Uživajte!

Nema komentara:

Objavi komentar