06. 08. 2014.

Barene paprike sa medom

Sastojci:
  • 7 kg paprike ( treba biti  5 kg  očišćene paprike)
  • 1 l alkoholnog sirčeta 
  • 3,5 lvode
  • 3 žlice šećera 
  • 3žlice soli 
  • 1 vinobran
  • peršun
  • bijeli luk
Priprema:

Očistimo papriku treba je biti očišćene oko 5 kg, znači ovako kad se kupuje otprilike nek bude 7 kg.

Napravimo otopinu od 20 dkg meda, 1 litre sirčeta ( alkoholnog), 3,5 litre vode, 3 žlice šećera, 3 žlice soli i puatimo da zakuha

kada nam je otopina zakuhala dodajemo papriku unutra, ovisno o veličini posude može se paprika i na više puta kuhati ne sve odjednom, bitno je da ona omekša i da pod vilicom osjetimo da je kuhana.

KADA SMO GOTOVI SA SVOM PAPRIKOM, TADA U OVU OTOPINU DODAJEMO 1 VREĆICU VINOBRANA I RAZMUTIMO MALO.

Kada osjetimo da je kuhana vadimo ju van i slažemo u čaše.

Naravno čaše prije toga zagrijemo u pečnici.

Kada svu papriku složimo, u čaše dolijevamo tekućinu u kojoj se kuhala do vrha i ostavimo da se malo prohladi zatvorimo i to je to.

Broj komentara: 10:

  1. dali paprika mora da kuha sa vinobranom ili se poslije doda malo mi je nejasno

    OdgovoriIzbriši
  2. i ja isto pitanje postavljam kad ide vinobran i beli luk?

    OdgovoriIzbriši
  3. U prokljucali rastvor spustite papriku i ostavite da se probari vrlo kratko. Tako vruce redjajte ih u zagrejane tegle, red-dva paprika pa malo belog luka, persuna, bibea u zrnu, pa opet paprika......Kada obarite svu papriku i poslazete u tegle onda stavite vinobran u preostali rastvor, razmutite i prelijte preko paprike. Nadam se da sam pomogla :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Neka mi neko objasni zasto je ovo paprika sa me
    dom kada meda nema nigde!!!????

    OdgovoriIzbriši
  5. Kakvog su ukusa paprike kad ase kuvaju u vodi gde se kuvao med????

    OdgovoriIzbriši
  6. ja nikada ne stavljam VINOBRAN samo istu količinu šecera i soli ostalo po svojoj zelji med je za ukus

    OdgovoriIzbriši
  7. ima meda da se kupi na pijaci

    OdgovoriIzbriši
  8. pravim ih već nekoliko godina, većinom stavljam samo crvene paprike, ne smiju se prekuhati i stavljam na ovu količinu 150 gr meda...ostalo je isto...izvrsne su...

    OdgovoriIzbriši
  9. Ovo je original recept uz ovu sliku

    Potrebno je:

    5-7 kg paprika

    Tečnost za barenje paprika:

    3 l vode
    1/2 l jabukova sirćeta sa 4% sirćetne kiseline
    150 g šećera
    250 g soli
    200 g meda
    1 kesica bibera u zrnu

    Potrebno je još:

    seckani list peršuna
    seckani beli luk

    Priprema
    Paprike oprati i očistiti od drškica i semena. U posudu staviti 3 litra vode, 1/2 litra sirćeta, so, šećer, med, i biber u zrnu. Staviti na vatru da tečnost provri, dodavati paprike bariti toliko samo da baci 2-3 ključa. Vaditi paprike u teglu, svaki red po želji posipati seckanim listom peršuna i seckanim belim lukom. Kad teglu napunimo sa paprikama pritisnemo ih plastičnom rešetkom i tada tegle dopunimo sa vrelim presolcem u kojem smo barili papriku. Vrelu teglu odmah zatvoriti. Kad napunimo tegle paprikama i zatvorimo prekrijemo nečim dok se ne ohlade. Ne ide ni vinobran ni konzervans
    http://www.recepti.com/kuvar/zimnica/12542-barene-paprike-sa-medom

    OdgovoriIzbriši
  10. Godinama sam pravila po tom receptu i bile su dobre, nista tu med ne kvari, daje slast mesto secera, a zdraviji je. I po mom receptu ide vinobran, a ove godine sam pocela iz svega izbacivati vinobran pa kako bude. Beli luk hoce da pusti malo neke bele skrame pa ga ja bas ne stavljam, vec kada koristimo malo nasecem po zelji. Sada sve vise radim na pasterizaciji, a manje sa hemijom!!!

    OdgovoriIzbriši