04. 07. 2014.

Sočni kolač sa jabukama



Sastojci:
  • Tijesto:
  • 325 grama brašna
  • 100 grama šećera
  • 1 jaje
  • 200 grama maslaca
  • prstohvat soli
Fil:
  • 100 grama grožđica
  • 3 kašike ruma
  • 1,5 kg jabuka
  • sok od jednog limuna
  • Krema:
  • 3 pudinga od vanilije
  • 1000 ml vrhnja za šlag
  • 1 vanilija šećer
  • 125 grama šećera
Premaz:
  • 1 žumanjak
Posip:
  • šećer u prahu
Način pripreme:

Tepsija 25x32

Sve sastijke za tijesto sastaviti u zdjeli i zamijesiti ,zamotati u najlon foliju i ostaviti na sat dva da se sastojci spoje.Tijesto podijeliti na dva dijela,na papiru za pečenje razvaljati jednu koru u veličini tepsije i sa papirom stavit u tepsiju.
Jabuke oguliti isjeći na polovice,preliti ih sokom od limuna i poredati u pleh.Preko jabuka posuti grožđice koje ste ranije potopili u rum.
Vrhnje za šlag,pudinge od vanilije,van.šećer i šećer pomiješati i nakon toga na vatri ukuhati kao puding.Sasuti ga preko jabuka.
Sad na drugom dijelu papira razviti drugi dio tijesta i staviti ga preko jabuka i kreme/naravno skinete papir/.Malo krajeve zatvoriti.Kolač peći na 200 stepeni sat vremena,15 minuta pred kraj premazati ga žumanjkom i vratiti u rernu.Ohlađen kolač posuti šećerom u prahu.

Nema komentara:

Objavi komentar