30. 07. 2014.

Krem čorba od bundeve



Potrebni sastojci:
  • bundeva
  • 2 male ili 1 veća glavica crvenog luka
  • 2  srednja krompira
  • 2 mrkve
  • 3-4  bijelog luka
  • 1 kašika vegete
  • 1 kocka za supu
  • 50 ml mlijeka
  • maslac
Priprema:

2 male ili 1 veću glavicu crvenog luka sitno isjeckati pa lagano prodinstati, na ulju.

Dodati 2 srednje veličine krompira isječenih na kockice, 2 mrkve takođe isjeckane na kocke.

Vrlo kratko promiješati na luku i dodati vodu (može i temeljac pileći).

Kuhati da omekšaju mrkva i krompir, dodati bundevu (onoliko kolko vam treba za obrok) ,3-4 čena bijelog luka, 1 kašiku vegete ili kocku za supu dodati vode samo toliko da je povrće prekriveno.

Kuhati dok sve dobro ne omekša.

Isključiti, dodati maslac (veličike 1 supene kašike) ili malo maslinova ulja.

Oko 50 ml mlijeka, izmiješati da se istopi , pa štapnim mikserom dobro izmiksati ili nekom drugom spravom koja vam je pri ruci.

Ja na kraju dodam malo kurkume a ko ne voli nije neophodno.

Začine dodavati po želji.

Bundeva, tikvice, krastavac i slično povrće je odličan čistač organizma, podstiče izmokravanje,a i za dijabetičare je preporučljivo , naročito krastavac je poželjan zbog toga što reguliše šećer.

Nema komentara:

Objavi komentar