01. 07. 2014.

Čokoladna-malina muss torta

Sastojci:

Biskvit:
  • 100g šećera
  • 1 vanilija burbon šećer   
  • 150 g glatkog brašna   
  • 40 g kakaa u prahu   
  • 1 žličica mljevene kave   
  • 2 žličice praška za pecivo  
  • 2 jaja   
  • 100 ml ulja   
  • 100 ml mlijeka   
  • 150 ml kipuće vode

Čokoladna muss krema:
  • 200 g tamne čokolade   
  • 20 g maslaca   
  • 1 žlica mlake vode   
  • 1 žličica mljevene kave   
  • 250 ml vrhnja za šlag

Malina krema:
  • 300 g sviježih malina   
  • 1 limun šećer
  • 1 žlica šećera   
  • 100 ml soka od malina ili šumsko voće   
  • 120 ml vrhnja za šlag   
  • 200 g sviježih malina

Bijela muss krema:
  • 200g bijele kuverture   
  • 1 žlica soka od limuna  
  • prstohvat soli   
  • 250 ml vrhnja za šlag

Čokoladna glazura:
  • 130 ml vrhnja za šlag   
  • 100 g tamne čoklade

Priprema:

Pripremite biskvit. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke sa prstohvatom soli i polovicom šećera 50g istucite u čvrst snijeg. U žumanjke dodajte vanilija burbon šećer i ostalih 50g šećera i tucite na najjačoj brzini 2-3 min.dok se smjesa ne zgusne i posvijetli. Dodajte ulje,mlijeko. Pomiješajte,pa dodajte brašno + prašak za pecivo i pola kakaa u prahu,mljevenu kavu. Pomiješajte i dodajte pola kipuće vode. Pomiješajte i dodajte ostatak kakaa i na kraju kipuću vodu. Miksajte da se sve sjedini i umiješajte ručno snijeg od bjelanjaka. Stavite peći na 170C-35 min. ili na 180-25 min. Kalup je okrugli veličine 26cm. Provjerite čačkalicom da li je pečeno. Đem od maline ili brusnice razrijedite sa malo mlake vode i premažite po vrućem biskvitu. Biskvit ohladite u hladnjaku.

Za čokoladnu muss kremu čokoladu sa malo maslaca topite na laganoj vatri. U mlakoj vodi pomiješajte kavu i dodajte u čokoladu. Istucite šlag do pola i ulijevajte mlaku topljenu čokoladu. Tucite lagano dok se ne poveže smjesa. Premažite po biskvitu. Stavite na hlađenje.

Dok vam se peče biskvit možete napraviti žele od mallina koji nam je baza kreme od malina. Maline operite i zblendajte sa sokom od malina ili šumskog voća. Stavite u cijedilo i procijedite sok da vam ostanu samo sjemenke. Dobiveni sok preselite u posudu za kuhanje i stavite skupa sa šećerom kuhati na srednju vatru. Oduzmite 100 ml soka i razmutite gustin. Razrađeni gustin ulijte u sok i ukuhajte dok se ne zgusne. Stavite hladiti i u dobro rashlađeni žele umiksajte šlag. Mlaki žele preselite hladiti u hladnjak i kad se dobro ohladi kratko ga promiksajte,ulijte vrhnje za šlag i tucite dok se šlag ne istuće odnosno smjesa ne poveže u kremu. Dobivenu kremu u tankom sloju premažite preko muss kreme. Poslažite malline i premažite ostatkom kreme. Stavite na hlađenje.

Za bijelu muss kremu stavite bijelu kuverturu topiti na pari ili u mikrovalnoj. Dodajte malo soli i sok limuna,aromu vanilije. Istucite šlag do pola i polako umiksajte bijelu čokoladu. Premažite preko dobro ohlađene malina kreme. Stavite na hlađenje.

Kad se bijela krema dobro ohladila prelijte je čokoladnom glazurom i ukrasite malinama i struganom čokoladom po sredini.

Dobro ohlađenu tortu rezati na šnite i poslužiti.

Nema komentara:

Objavi komentar