03. 06. 2014.

Zvrk tikvice



Potrebni sastojci:
  • 4 kom tikvica 
  • 3 kom jaja 
  • 150 g feta sira 
  • 1 dcl mlijeka + kasika - dvije pavlake
  • 1 kasika brasna
  •  so i bijeli biber 
Priprema:

Oprane tikvice izrezati po dužini nožicem na tanke šnitice.

Na radnu površinu položite jednu šniticu, od polovine nastavite drugu, tako treću i četvrtu šniticu.

 Na početak stavite komad feta sira i rolajte cijelom dužinom vodeći računa da zvrk nije previše stegnut. 

Složite zvrkove u vatrostalnu zdjelu premazanu masnoćom, i ubacite u zagrijanu rernu na nekih 15 do 20 minuta pečenja.

Jaja, mlijeko, pavlaku, brašno, so i mljeveni bijeli biber izmutite u posebnoj zdjelici.

Možete dodati mrvljeni (sitni) sir ili, ako vam vise pase, narendati žuti, topljivi, po svom izboru. 

Sve izmiješati i preliti preko zamotuljaka, vratiti u rernu i peći dok ne porumeni.

Ukupno pečenje je oko 40 minuta, 20 plus 20!

Posluživanje

Uz ovo možete služiti kiselo mlijeko, jogurt ili kefir, dodati neku salaticu i eto kompletnog obroka.

Ako baš ne možete bez mesa, piletina ili riba bili bi idealni dodatak zvrkovima!

Nema komentara:

Objavi komentar