21. 06. 2014.

Zebrasti kolač



Sastojci:
  • 1 l mlijeka
  • 6 punih žlica gustina (ili brašna, a mogu i 4 praška za puding)
  • 2 žlice kakaa
  • 15 žlica šećera
  • 250 g margarina
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • oko 500 g keksa s maslacem (Petit beurre, Piknik…)
Priprema:

U jednom loncu zakuhajte mlijeko, dodajte šećer i promiješajte kuhačom da se šećer rastopi pa maknite s vatre.

U drugom loncu otopite margarin pa mu dodajte gustin, kakao i nasjeckanu čokoladu te dobro promiješajte.

 Toj smjesi dodajte mlijeko sa šećerom, promiješajte i kuhajte na laganoj vatri da se zgusne kao puding.

U originalu, upotrebljava se gustin, ja ga nisam imala, pa sam upotrijebila brašno.

Kuhanu kremu ostavite da se malo ohladi.

Posudu u kojoj ćete slagati kolač, obložite papirom za pečenje.

Kekse nije potrebno močiti.

Kolač slažete od jednog do drugog ruba posude, tj. kekse možete redati ili s lijeva ne desno ili obratno, svejedno je.

Na fotografiji se može vidjeti da sam ja to slagala s desna na lijevo.

U ovom slučaju nisam kekse slagala da kolač bude visok, tj. slagala sam ih da duža strana bude dolje, odnosno gore, pa je kolač «nizak» (a ne «visok» kao u prethodnom receptu).

Uz jedan rub stavite oko pola žlice mlake kreme te na nju naslonite pola keksa (pretrgnite ga ili prerežite na pola).

Uzmite cijeli keks i s jedne strane ga namažite kremom i tu stranu naslonite i zalijepite za onu polovicu keksa – i tako svaki keks premažite kremom i tu stranu s kremom naslanjajte «ukoso» na prethodni keks…

Kad dođete do kraja reda, završite s polovicom keksa namazanog kremom, a prostor između te polovice keksa i lima u kojem radite kolač, ispunite kremom.

Po potrebi taj red keksa sa svih strana omažite kremom – ako keksi nisu prekriveni sa svih strana, ali pokupite višak kreme i krenite na slaganje idućeg reda koji naslonite tik na ovaj složeni red. Idući red slažite isto ukoso kao i prvi… i tako redom dok potrošite sve sastojke.

Ako imate kreme, razmažite ju odozgo po kolaču.

Kolač ostavite na sobnoj temperaturi da se krema ohladi, a onda ga stavite u hladnjak na par sati.

Nema komentara:

Objavi komentar