01. 06. 2014.

Štrudla sa makom




Sastojci za tijesto:
  • 1/2 l mlijeka 
  • 1 dl vode 
  • 2 jaja 
  • 2 velike kašike šećera 
  • 1 mala kašičica soli 
  • 1 kvasac 
  • 1 šaka ulja koje se dodaje u brašno kada se bude mijesilo i brašno po potrebi ali 
  • brašna toliko da tijesto ne bude tvrdo. 
Priprema tijesta:

Rastopiti kvasac u mlijeku u kom je dodato 2 kašike šećera i 1 kašičica soli.

U tu masu dodati 1 dl vode i brašno tako da tijesto bude mekano.

Raditi tijesto jedno 10 minuta rukama u toku miješenja dodati 1 šaku ulja.

Tijesto podijeliti u 4 jufke i ostaviti da kisne.

Staviti čist čarsaf na sto i razviti jednu jufku i filovati .

Postupak ponoviti 4 puta jer se dobijaju 4 štrudle.

Sastojci za fil:
  •  1/2 kg mlijevenog maka
  •  250 gr šećera
  •  3 decilitra mlijeka 
  •  2 vanil šećera
  • grožđice po želji
Priprema fila:

Skuhati 1/2 kg mlijevenog maka sa 250 gr šećera,3 decilitra mlijeka i 2 vanil šećera. 

Kada se ohladi filovati štrudle. 

Kada su stavljene u pleh štrudle premazati žumancetom. 

Peći na 250 stepeni oko pola sata onda smanjiti na 200 stepeni i peći oko 10 min.

Glazura: 

Na kraju pečenja štrudlu premazati sa 1/2 dl vode koja je prokuvana sa 
2 kašike šećera, da bi štrudla dobila sjaj.

2 komentara:

  1. Koliko debelo treba da se razvuce testo i koliko od prilike duzina i sirina?

    OdgovoriIzbriši
  2. To je bitna stvar ali nema odgovora.

    OdgovoriIzbriši