12. 06. 2014.

Sok od višnje



Potrebni sastojci:
  • 10 kg višanja
  • 4 kg šećera 
  • 3 l vode
  • 40 g limuntosa
Priprema:

Višnje očistiti od peteljki, oprati. 

Izgniječiti ih (bilo bi dobro odstarniti košpice), u veću posudu staviti sloj višanja, sloj šećra i malo limutosa. 

Tako ponavljati dok imamo sastojke.

 Ostaviti na tamno i hladno mjesto najbolje u frižider na 24 h, povremeno cjelokupnu masu pomiješati. 

Nakon 24 h višnje prebaciti u odgovarajuću posudu i zagrijavati do vrenja.

 Prilikom kuhanja počet će se stvarati pjena po mogućnosti skidati je. 

Ovako pripremljena smjesa nek kuha na umjerenoj temperaturi oko 45 minuta. 

Sikuti sa vatre procijediti i na cjediljku ispasirati skuhane višnje. 

Nakon pasiranja, dobiveni sok procijediti kroz gustu gazu. 

U sok sipati vodu i ponovo zagrijavati do ključanja. 

Staklenke oprati, posušiti i staviti u rernu na zagrijavanje na 100 C.

Vruć sok sipati u vruće boce. 

Napunjene boce umotati u deku i ostaviti da se hlade.

3 komentara:

  1. Mnogo komplikovano... Ja imam jednostavniji recept, nema dva puta kuvanja i to tako dugo da sve izađe iz višanja što vredi...

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja svake godine ovako pravim sok i predobar je...Visnje samo dobro operem i izgnjecim kroz supljikavu posudu...Uzmem veliku solju kao mjeru i koliko dobijem tropa toliko dodam secera...Ostavim da odstoji 24h povremeno promijesam i sutra procijedim u male plasticne boce od pola litra...Ostaviti u zamrzivac...Kad se odledi okus je kao da je tek napravljen...Dakle nista kuhanje...

    OdgovoriIzbriši
  3. Bravo za vas sve koji imate bolji recept od ovog, neka ste ga podelili sa nama! Ajde more bežite tamo, videli ste vi višnju pa i sok kako se pravi. Ako vam ga mama nije napravila tako ste ga i pili.

    Pa šta filozofirate, dajte tu taj vaš super preko 30 godina s kolena na koleno prenošeni recept pa da mi ocenimo da li je bolji!!!!

    OdgovoriIzbriši