12. 06. 2014.

Sok od ribizle



Potrebni sastojci:
  • 2,5 kg opranih ribizli
  • 5 dgg limunove kiseline
  • 1,5 hladne vode
  • 2,5 kg šećera
Priprema:

Potrebno je 2,5 kg opranih zrelih ribizla. 

Okrunjena zrna se stave u porculansku zdjelu sa 5 dkg limunove kiseline i 1,5 l hladne vode.

 Zdjelu se dobro pokrije i ostavi na hladno mjesto 1 dan.

Kroz ovo vrijeme više puta se pomiješa s čistom žlicom. 

Zatim se sok procijedi kroz čistu lanenu krpu u jednu zdjelu bez da se zrna pritisnu. 

Otprilike bude 2,5 kg soka i koliko je toga toliko se doda šećera u kockama.

To se neprestano miješa. 

Kad se šećer potpuno rastopio, još se jednom sok procijedi kroz vlažnu lanenu krpu. 

Odmah se puni u čiste suhe flaše i dobro začepi novim prokuhanim čepovima. 

Boce spremimo polegnute na hladno mjesto.

Ovako priređen sok od ribizla sačuva izvanredni miris (aromu), divnu boju i dugotrajnost.

Razblažen vodom daje jedno razblažujuće i rashlađujuće piće.

Nema komentara:

Objavi komentar