04. 06. 2014.

Sogan - dolma




Sogan-dolma doslovno znači punjeni luk. pa se u Bosni još naziva i "lukovica". 

Potrebni sastojci:
  • 60 dkg crvenog luka (sitnije duguljaste glavice)
  • 10 dkg luka crvenog za punjenje fila
  • 40 dkg mehkog mesa goveđeg
  • 8 dkg riže
  • 2-3 kašike ulja (ili rastopljene masnoće)
  • so
  • biber
  • ukuhani paradajz 
  • malo aleve paprike
  • malo sirćeta ili povlake
  • 1/2 I kisela mlijeka
Način pripreme:

Meso* i crveni luk se samelju i posole.

Opere se riža. prodinsta i izmiješa sa mesom, te se doda malo bibera, jedno jaje, pa to opet izmiješa, na taj način dobije punjevina. 

Neki još dodaju malo ulja, te česno bijelog luka ali tada se riža ne dinsta. 

Prije spremanja punjevine pripreme se "babure" luka.

 Podrežu se vrhovi glavica i skuhaju u vodi, tolikoda se ne raspadnu, ali da se mogu izbacivati košuljice luka (babure)"dolme". Skinu se s peći , ocijedi topla i ulije hladna voda. 

Onda se prstima pritiskanjem izbacuju košuljice luka (babure) "dolme". 

Skinu se s peći , ocijedi topla i ulije hladna voda. 

Prvi sloj s ljuskom se odbacuje, a upotrebljavaju se drugi slojevi. 

Od jedne glavice luka dobije se više dolmi koje se pune punjevinama (nadjevajući dolme prstima, a manje babure, eventualno, čačkalicom ili dezertnim nožićem). 

Punjene dolme luka se slažu u šerpu , zaliju vodom ili juhom, tako da budu pokrivene, doda malo sirćeta ili povlake, pritisnu tanjirom ili drugim poklopcem (užim od šerpe - da ne bi iz dolme prilikom kuhanja izletielo meso), te stave kuhati.

 Dolme provriju za oko 10 minuta, poslije se prebace na tihu vatru i tako dalje kuhaju. 

U kuhanu dolmu se doda malo aleve paprike.

 Uz dolmu, ili poslije, servira se kiselo mlijeko (ili povlaka, kiselo vrhnje). 

Mlijeko se može malo "precvrknuti" uzavrelim mladim maslom (maslacem).

Nema komentara:

Objavi komentar