10. 06. 2014.

Šećerna glazura



Potrebni sastojci:
  • 250 g. šećera u prahu,
  • vrela voda,
  • sok od limuna,
  • 1 kašika mleka
Priprema:

Za glazuru polako dodavati vode i sok od limuna u prosejan šećer u prahu mešajući sve dok se nedobije gusta masa, zatim dodati mleko.

Ova glazura je idealna za glaziranje keksića.

Šećer u prahu prosejati i dodati 3-4 kašike tečnosti po želji tj kakvu glazuru želimo...

Naprimer, šećeru dodati:

4 kašike vode ( dobije se bela šećerna glazura )

4 kašike limunovog soka ( za glazuru od limuna )

4 kašike soka od cvekle ( za crvenu glazuru )

4 kašike soka od spanaća ( za zelenu glazuru )

4 kašike limunovog soka + ¼ kafene kašičice šafrana ( za žutu glazuru )

4 kašike vode + 1 kašika mlevene kafe ( glazura od kafe )

4 kašike soka od narandže ( glazura od narandže )

4 kašike soka od jagoda ( glazura od jagode )

Za posebno belu glazuru tj sjajno - belu , dodaje se umesto vode mleko i 1 čajna kašičica rastopljenog putera.

Isto tako može se umutiti gore navedena količina šećera u prahu sa 2 umućena belanca i 2 kašike limunovog soka.

a ) Glazura se pravi na gore naveden način tj. brza glazura.

b ) Glazura može da se pravi i na taj način što se šećer zalije vodom , stavi da provri , smanji temperatura i nastavi kuvanje još 12-15 min . Masa je gotova kada se na kašičici pojavljuju tanki končići od šećera . Glazuru, do upotrebe, staviti u mlaku vodu da ne dođe do zgušnjavanja. Ako se pravi ranije, pre upotrebe je staviti u posudu sa vrućom vodom.

Glazura se sipa preko pripremljenih kolača ili u špric za torte pa se prave tj crtaju motivi.

Ko nema specijalan špric može upotrebiti plastičnu vrećicu za zamrzavanje. Sipati glazuru, te pritisnuti tj. privući je do jednog ćoška, i onda ga odseći.

1 komentar:

  1. i lepo bi bilo da se navede i izvor recepta : http://www.serbiancafe.com/lat/kuvar/recipe/7/1467/glazura-od-secera#.VGiBfskuVuZ

    OdgovoriIzbriši