04. 06. 2014.

Kolač sa jagodama



Potrebni sastojci za koru:
  • 8 bijelanaca
  • 400 g šećera 
  • 1 kašika sirćeta
Potrebni sastojci za fil:
  • 8 žumanaca 
  • 200 g šećera u prahu 
  • 300 g mljevenog petit keksa 
  • 1 margarin 
  • 100 ml mlijeka
  • 800-1000 g svežih jagoda 
  • 2-3 kesice šlaga
Na slici je dupla mjera, pravljeno kao torta. 

Priprema:

Umutiti bijelanaca, dodati šećer pa dobro umutiti, na kraju dodati sirće. 

Peći koru na 150°C oko 25 minuta u plehu obloženom sa pek papirom.

Umutiti žumanca sa šećerom u prahu i margarinom.

 Dodati keks i mlijeko.

Na koru staviti pola fila, zatim isiječene svježe jagode, drugu polovinu fila i odgore umućen šlag.

Ostaviti kolač u frižider da se ohladi.

Broj komentara: 14:

  1. da li se ta krema kuha ili ne!?

    OdgovoriIzbriši
  2. niste napisali da se kora reže na 2 ili 3?

    OdgovoriIzbriši
  3. nista nije jasno,nepise dali se krema kuha i na koliko se dijelova reže kora

    OdgovoriIzbriši
  4. Jasno je da se fil ne kuva cim se muti margarin sa prah secerom i zumancima. I jasno je da se kora ne sece jer je napiisano kako se redja: kora, pola fila, jagode, druga polovina fila i slag. Sve je apsolutno jasno. Parce na slici je od duple mere, pravljeno kao torta.

    OdgovoriIzbriši
  5. žumance se uvek termički može obraditi.

    OdgovoriIzbriši
  6. Sta znaci: umuti jedan margarin? Sobna temperatura? Koliko grama je jedan margarin? Postoje pakovanje 100,200,250,500gr i od jednog kilograma. (tu kod nas u Evropi)

    OdgovoriIzbriši
  7. Svaka čast na receptiću ! Isprobano već i mogu reći da je stvarno super. Anonimnoj kreaturi iznad mene poručujem da sam stavila 250 g margarina, što je i logično u mojem dijelu Europe.

    OdgovoriIzbriši
  8. . """"""""""Parce na slici je od duple mere, pravljeno kao torta."""""i to je tbi logicno?????? Pa pitam da li se kora reze na 2 ili 3 dla jer na slici vidim vise slojeva a odgovor je da je dupla mera??? Znaci ipak se stavlja 2 sloja kore.koji šupak od recepta

    OdgovoriIzbriši
  9. sad ste kolac preimenovali u Kolač sa jagodama a do juce se zvao beskrajno zadovoljstvo ovako nekako

    OdgovoriIzbriši
  10. Kakvo sirce se moze koristiti i koja tepsija?

    OdgovoriIzbriši
  11. sirce univerzalno a tepsija sta tvrdja

    OdgovoriIzbriši
  12. "sirće univerzalno a tepsija šta tvrdja".jako iskusna domaćica, baš sam se nasmijala.inače je recept bezveze i ne odgovara slici gore.Tko jede toliko termički ne obrađenih žumanjaka.Sprdačina od recepta.

    OdgovoriIzbriši
  13. Original:
    http://www.coolinarika.com/recept/najbolji-kolac-sa-jagodama/

    OdgovoriIzbriši
  14. koja kolicina nekulture na jednom mjestu

    OdgovoriIzbriši